Животът на щъркела през очите на децата от Белозем: от гнездото, през бденето по пътя до полета

Снимка: Екатерина Костова

Те идват през пролетта и намират своя дом в селото на Белия щъркел Белозем. Само върху покрива на ОУ „Гео Милев“ в центъра му поколения щъркели отглеждат малките си в над 20 гнезда.

„Може би това, че децата живеят на село, и особено в Белозем, ги приучава да бъдат по-добри хора“, разказва Мария Благоева, учител и координатор на Международния конкурс за детска рисунка „Животът на щъркелите“.

Тази година в неговото шесто издание има три наградени деца от Белозем – Зара Запрянова, на 9 години е класирана на второ място, а връстничката ѝ Екатерина Петрова и 13 годишната Моника Гроздева са на трето място в две различни възрастови категории.

Зара изобразява щъркелите на покрива на своето училище и в полет, Екатерина рисува малките шъркелчета в гнездото си с майка им, която ги храни, а Моника избира да изпъстри върху листа пътя към Белозем със стълбове с накацали върху тях млади птици. Освен че са впечатлени точно от тези моменти, които са наблюдавали неведнъж, момичетата знаят и подробности за живота на шъркелите.

Днес в селото им е Фестивалът на Белия щъркел. 17-тото му издание отново ще събере десетки любители на природата в Белозем, където паркът носи името на белия щъркел. По време на празника гостите ще могат да видят най-красивите рисунки от конкурса, но и живите птици. Традиционно ще има музикална програма и шарен панаир на плетива, сувенири и продукти от местни производители.

„В парка на Белия щъркел гостите ще може да се научат как се създава ферма за калифорнийски червеи и био градинка за билки в двора на училището, да надникнат в дневника на децата за 20-те щъркелови семейства, избрали за свой дом покрива на училището в Белозем, да видят етнографската сбирка, да си направят снимка за спомен с “белоземско щъркелово семейство”, да се потопят в атмосферата на влажните зони и местообитания на щъркелите в околностите на селото”, разказват още организаторите от Народно читалище “Просвета 1909 г.”, община Раковски, кметството на Белозем, Зелени Балкани и училището.

Това е само част от програмата – в нея има беседа, организирана съвместно с Аграрен Университет Пловдив и НП „МЛАДИ УЧЕНИ И ПОСТДОКТОРАНТИ – 2“, както и изложба по инициативата на Зелени Балкани по проекта „Гласът на ранената дива природа“ за работата им по завръщането на изчезнали видове. Белозем бе обявен от EuroNatur за Европейско село на белия щъркел в България през 2005 година именно по предложение на еко организацията.

А ако никога не сте ходили в Белозем, планувайте да минете оттам преди есента – той е на около 30 км от Пловдив, като отбивате само 2 км. от АМ Тракия в посока Бургас, за да влезете в него. Днес обаче ще ви заведа с видео в двора на ОУ „Гео Милев“, за да ви срещна и с щъркелите, и с децата от конкурса за рисунка за живота на птиците, които – както са забелязали учителите им – ги правят по-добри. Приятно гледане:

Всички снимки са от видеото на F2F TV

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...