Учителят Илия Михайлов: Аз се уча всеки ден от децата

Добър ден, добри хора

Той преподава история и цивилизация. Пише книги. Развива блог. Вдъховява създаването на ученическото радио “Чиксалън” в СУ “Георги Брегов” в Пазарджик и води подкаст в него. Инициира благотворителни акции и е пример как се подкрепят казуи. Той е Илия Михайлов, който от близо 20 години се обръща към учениците си с „Добър ден, добри хора“.

„Добър ден, добри хора“ на Илия Михайлов: 50 разказа – всеки с поне още една история между редовете си

„Идеята е да ги накарам да се замислят колко важно е – да, трудно е, но е важно – да са добри хора. Може в момента да не го осъзнават, но след време, след години, се връщат към този поздрав и ми казват, че са го възпрели“.

За него резултатите, които са истински и за които се струва да се бориш, идват именно след години.

„Истинските послания, които педагогиката изпраща към децата и които ние, учителите, или поне аз, изпращаме към децата, идват по-късно, като бумеранг се връщат. Убеждавам се в това през последните 26 години, в които съм български учител“.

2022: Авторът на „Приближаване“, чиято премиера е на 21 ноември: Силният пол е семейството

Илия Михайлов казва, че 26 години са добра цифра. Но е убеден, че още е ученик.

„Все още има много какво да уча. Аз се уча всеки ден – от децата, от всичко, което ме заобикаля. Уча се постянно. Когато ме питат къде отивам сутрин, казвам: „На училище, отивам да уча. Ако някой се изправи пред децата и каже: „Аз знам всичко и мога всичко“ или е нещо ненормален, или се опитва да ги баламосва“.

Даскалски работи

Така се кава един от разделите в последната книга на Илия Михайлов, която пък носи заглавието на неговия поздрав към децата „Добър ден, добри хора“. „Даскалски работи са тези неща, които носим ние, хората от системата на образованието“, обяснява. А защото самите учители носят различни неща, и даскалските работи са различни.

2017: Старши учител по история и цивилизация с писмо до 5 институции за преразглеждане на наредба за разходите на пътуващите учители

„Опитвам се през моя предмет да ги докосна до човешката страна на миналото, да им показвам, че това не са просто някакви факти и събития, че зад тях стоят човешки съдби, човешки драми, човешки радости, човешки надежди, човешки блянове, човешки мигове, изживени емоции, които си споделил с другите. Че историята е наука, която е за хората“.

Успява ли в своята мисия да учи децата не само на история и цивилизация, а и на добро; какво е съвременното учителстване за него, защо вместо с червено, предпочита поправките със зелен цвят; защо е приел да го наричат „госпожин“ учениците му и и как те му отговарят на въпроса „Добър ден, добри хора“ – гледайте видео интервюто ми тук и в youtube канала на F2F Studio.

Не пропускайте още:

Деца от НУМТИ „Добрин Петков“ написаха пиеси за китара, учителката им ги събра в книжка

2022: Десислава Манева след приза за иновативен учител: С децата заедно открихме що е STEM обучение

За учителите и уроците следпразнично

2020: Дойде момент да се благодари не с аплаузи, а с номинация на любимия учител

За учителите, уроците и писмеността

2017: Ученици от цяла България търсят „Учителя, който обича всички“

Когато се търси добрия човек

Всички статии от категория КНИГИ

Може да харесате още...