“Ефирно“ на Даниела Тодорова – непрочетените кодове на мислите ни, които ефирът чува

“Аз наистина вярвам в доброто и в това, което съществува извън нас. Сигурна съм, че този ефир е направил вътрешна връзка между всички вас и ви е довел тази вечер тук”. Така се обърна към многобройните си гости художничката Даниела Тодорова снощи в Галерия „Средец“, където се откри изложбата ѝ „Ефирно“. Застанала между своите “Преплетени светове”от конопени влакна и акрил върху оризова хартия, тя сама изглеждаше като част от ефирните ѝ произведения – сякаш сама себе си създала.

„Светлината и ефира за мен се припокриват“, допълни, като че уловила мислите ми. Но – кой знае дали наистина ефирът не ги предава между нас точно така, както ни води на едно или друго място и ни среща с различни хора?

„Продължавам да откривам себе си”, казва художничката в края на ефирното си слово към хората, изпълнили галерията за изложбата, с която тя отбелязва и своята лична 60 годишнина. В нея творчеството ѝ е като нишка, свързваща различни култури – нашата, на Япония, Финландия и на Белгия.

„Тази изложба е един от гвоздеите на галерията на Министерството на културата“, съм записала думите на изкуствоведа доц. Борис Данаилов, изречени минути по-рано за откриването на наистина впечатляващата експозиция. И дали пак заради ефира, или не, публиката разбира, че той е открил и първата изложба на Даниела Тодорова през 1999-та година. Оттогава до днес тя е наситила годините с красотата и смисъла на своите 44 самостоятелни експозиции, участието си в 117 групови изложби и в 23 резидентни, срещнали публиката на 4 континента.

„Ефирно“ е част от София Хартиен Арт Фест 2023, който все още няма аналог в световен план. Той е двукратен носител на Европейски лейбъл за иновация от Европейската комисия. Зад това признание стои концепцията за междукултурен диалог на Фондация АМАТЕРАС, чийто създатели са Даниела Тодорова и скулпторът Тодор Тодоров.

Духът на Севера говори в столичната Галерия „Финес“

Изложбата в Галерия “Средец” пресъздава тази концепция не само с присъствието на естествени материали в творбите ѝ, присъщо на артисти от различни краища на света – хартия, лен, коноп, памук, пелети, прелетени артистично със светлината, но и с посланията им. Вижте само някои от техните заглавия: „Трите фази на живота“, „Вселенска мъдрост“, „Вибрации на светлината“, „Дървото на мечтите“…. после постойте пред тях и ги свържете с изображението, за да извлечете от метафоричността му значението. И да разгадаете за себе си идеята на тази изложба в нейните „Непрочетени кодове“ .

За мен тя е в това, че в миниатюрните свитъци, които съвременният човек често свързва с „късметите“, когато си купува кафе например, всеки ще намери точно това, което сам е предизвикал с мислите си. Защото ефирът ни чува, макар да говорим и пишем на различни езици.

„Ефирно“ в Галерия „Средец“ ще провокира вероятно различния прочит на всеки, който я посети, до 12 май. Защото мислим различно. И може би защото да, ефирът ни чува.

Не пропускайте още:

Георги Терзиев показва в акварели Светите места в 25 страни след пътешествие из тях

22 трамвая “Желание“ в изложбата на Лариса Ангелова – Арт Ларра в галерия „Гая“

LITTLE BIRD с изкуство в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

В арт пространството на Тотал Спорт подреждат фотоизложба, която можем да чуем

„Мигове от двора 22“ в Асеновград: Фотоизложба в подкрепа на пострадалите от труса в Турция и Сирия

След Париж: 8 самоуки художници с изложба и у нас

Арт брут изложба на бълграски творци в Париж

Колоритът на Азия изгря във фото изложба в Арт пространството на Dynaphos

Приказни герои оживяват от папие маше в София

Във Варна деца и младежи строят… Вавилонска кула от хартия

1000 жерава, за да повикаме щастието си или как бивш състезател по колоездене откри философията на оригами

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...