Георги Терзиев показва в акварели Светите места в 25 страни след пътешествие из тях

78 акварели на художника Георги Терзиев, познат още и като астролог, подрежда от днес Етнографският музей в Пловдив. Те събират пътешествията му от цял свят, като рисуват главно Светите места, които е посетил.

“Това ми е 32 самостоятелна изложба. Беше готова още за пролетта на 2020, но пандемията попречи. От 60-те страни, които съм посетил, излагам 41 акварела /4 натюрморта за свежест/ плюс 37 от Свети места от 25 страни, като най-много са от Света Гора-Атон/Българският Зограф, Сръбския Хилендар и няколко гръцки манастира, Китай – Небесния храм в Пекин, манастира Шаолин, Макао, Бухара/Узбекистан/, Берлин, Литва, ЮАР, Черна гора, Санкт Петербург, Венеция, Истанбул, Метеора /Гърция/, Сигнаги /Грузия/, Стената на плача, Църквата Божи Гроб в Йерусалим, Църквата Екатонтапилиани на о-в Парос, Прага/Чехия/, Египет, Дубайската пустиня, Стария град на о-в Родос, в Санто Доминго/Доминикана/, Храма на Свещения Зъб на Буда в Шри Ланка, Лисабон, Баку/Азербайджан/, Храма на литературата във Виетнам и Ангкор /Камбоджа/, като от последните две страни се върнах преди няколко дни” – ми разказва Георги Тезриев.

2023-та в щрихи от художника и астролог Георги Терзиев: Година на повишен разум

А аз си мисля какво като емоция му носи изложбата, събрала толкова пътешествия.

“Чрез изложбата си искам да хвърля и мост между различните вероизповедания, обичаи, традиции. И Христос, и Мохамед толерират чуждите религии, а Спасителят си го казва простичко: “Не съди:.Т.е.не разделяй. Защото разделен отвътре, и светът отвън ми е разделен – Херметическият закон: “Каквото горе, това и долу”. Както и обратното. Затова: “В едната ръка с меча, а в другата – Библията. Или в едната – ятагана, а в другата – Корана” не е религия. Религия значи осъзнатост! Така се приема светът – микро и макро космосът и всичко става ЕДНО, едно цяло. Може ли да бъда осъзнат, ако едната ми ръка се бие срещу другата? И коя ще победи, като и двете са част от мен?”, завършва с въпрос разсъжденията си художникът.

Приличат ли си по нещо и по какво се различаат пътешествията му и съответно – картините – питам го по мрежата. Уж тя ни прави толкова свързани, а в същото време само при общуване с някого разбираме истинското значение на разстоянията.

Дните на седмицата са метафора за живота

“Изтокът ме научи повече за ценя детайла. Например в няколкото пустини, в които съм бил, има такава магия, че трудно умът може да си го представи – невъзможно е. Начинът на мислене на хората е друг. Един път благодарих на един арабин за оказаното гостоприемство, а той ми отвърна: “Напротив, аз ви благодаря, че бяхте мои гости, сър! Картините ми са спонтанен отклик вследствие от преживяната емоция”, признава Терзиев.

Изложбата ще остане в Етнографския музей до 16 май. “Посланието е мост към ЕДИНСТВОТО/”, споделя още художникът, чиито акварели пленяват с лекия, сякаш небрежен рисунък, зад чиято привидна простота са пластовете вълнение на пътешественика, откривателя, барда в багри на преживяното от досега до различни култури, вярвания и обичаи.

“Винаги като се завърна правя или по един, или серия акварели от едно място, зависи…”, прибавя със същата спонтаннност, която слушаме при разказа му дотук Георги Терзиев. Вероятно астрологичната му карта сама му е подсказала, че ще пътува и обикаля света, а допускам, че и датите на изложбите си съобразява със звездите. Възможно е затова все още да не е представил пред публика акварелите си от Зимбабве и Южна Африка, нарисувани няколко месеца след като се връща оттам през 2019 г.

А коя е следващата дестинация, която ще нарисуваш, след като пътешествоето ти те заведе там? – го провокирам за финал във все още ретроградния Меркурий, в който се открива сегашната му изложба. “Сега, лятото, ми предстои един круиз, а след него се колебая за 2,3 места още, живот и здраве” – отговаря загадъчно Георги Терзиев.

Откриването на изложбата в Етнографския музей под тепетата е в 18 часа тази вечер, 2 май. И ако искате да влезете в 37 храма по света почти едновременно, можете да го направите като я посетите.

Снимки: от личния архив на Георги Терзиев, предоставени за публикуване в тази статия

Не пропускайте още:

Представят книгата „Крадец на самота“ на Раймондо Варсано с драматизация и изложба

22 трамвая “Желание“ в изложбата на Лариса Ангелова – Арт Ларра в галерия „Гая“

LITTLE BIRD с изкуство в подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

В арт пространството на Тотал Спорт подреждат фотоизложба, която можем да чуем

„Мигове от двора 22“ в Асеновград: Фотоизложба в подкрепа на пострадалите от труса в Турция и Сирия

След Париж: 8 самоуки художници с изложба и у нас

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...