Ген. Константин Попов в КИК 4: Добрият генерал – целта му не е войната, а мирa

Снимка: КИК 4

КИК изпраща април, месеца на космонавтиката и авиацията, с пилот. Генерал. Политик. Общественик. Баща на три деца. Бивш депутат, началник на отбраната, шеф на ВВС. Работил в щабове на НАТО. Заявил, че ще стане пилот в шести клас в съчинение в училище. И сякаш сам предопределил живота си.

В него дотук има над 1 200 часа във въздуха с МИГ-ове, Ф16, Грипен, Еврофайтър… Днес летателният му костюм е във Военно-историческия музей, а парадната уноформа съпругата му съхранява в дома им. Там са и наградите, с които е удостояван, сред тях – орден Стара планина.

Представям ви ген. Константин Попов

Според него: „Властта, която има човек по принцип, му се дава от хората, за да може той да им върне това с бонус. Властта е огромна отговорност, не е въпрос да консумираш, да слагаш звезди, пагони, да бъдеш по телевизията, да ти ръкопляскат хора, да ти се кланят… Властта е тежка отговорност и само който го е осъзнал, може да бъде полезен на останалите“.

2016: Пилотът първи клас генерал-лейтенант Константин Попов пое поста началник на отбраната на България

За авиацията твърди: „Не може да си лош пилот и да бъдеш командир. Просто хората няма да те приемат – няма да ти вярват и рано или късно организацията ще те изхвърли“.

От кабината на самолета вижда: „Отвисоко се виждат всички тези хора, които са работили за тебе, с тебе в името на нещо, което трябва да преодолее земното притегляне. И оттам пък се вижда защо го правиш, защо си във въздуха – защото долу са нашите семейства, децата, роднините, долу е нашият народ, нашите хора, всички, за които ние искаме да направим нещо добро, да ги пазим. Хубаво е човек да може да поглежда отвисоко, но да вижда. Труден е въпросът какво не можеш да видиш. Може би не можеш да се вгледаш много в себе си“.

Изложбата на ВВС за 110 г. бойна авиация на България през 2023-та тръгва на турне от Пловдив

За работата си в Бидгошч и Измир споделя: „Страхотна школа – там всеки идва със своята култура, но за да е успешно това обединение, тази работа, всеки трябва да полага усилия. Всеки трябва да може да даде част от собствената си територия – говоря не като държава, а като лично пространство. За да допуснеш някой друг, за да може да имате общо“.

За мира и войната разсъждава: “Добрият генерал – целта му не е войната, а мира”. И още: “Да, войната винаги е най-лошото решение. Тя е най-крайното решение, но когато воюваш на страната, на която има кауза и тази кауза е по-добро, тогава има смисъл. За да имаш тази вяра, за да имаш това усещане, трябва да имаш морални стойности, трябва да имаш отношение към света, трябва да имаш емоцията. Всичко това се възпитава и се оформя в един светоглед, който би трябвало да те води и в живота, и в мира, и във войната, и навсякъде“.

За самокритичността се усмихва: „Един човек трябва да има чувство за самоирония, самокритика и да не се опиянява от властта. Ти трябва да си сериозен във взаимоотношенията си с хората, да имаш хъс, енергия да се бориш за позициите си, но към себе си бъдеш достатъчно критичен и да не се вземаш чак толкова сериозно“.

За света и страната ни анализира: „Сега картите се пренареждат, има раздаване на картите и не се знае кой каква карта ще получи. И ми се струва, че ние – задълбочени кой ще ни управлява, като че изпускаме един прозорец, в който светът ще се пренареди, а ние ще сме някакви, на които ще ни нареждат: няма да участваме по собствена воля и желание, по собствените си амбиции. Защото в тези интересни вемена човек, държава, общество може да заеме по-горна позиция… или да изпадне“.

За изкуството във военната сфера рисува: „Изкуство е възможността да докоснеш душата на хората, с които работиш – които са твоята публика, които са твоите оценители. И няма начин във военната сфера да няма изкуство. Ти работиш със стотици хиляди хора – там са твоите приятели, там са твоите съмишленици – ти трябва да можеш да общуваш с тях, ти трябва да можеш да ги вдъхновяваш, ти трябва да можеш да ги настройваш, ти трябва да можеш да ги водиш. Да общуваш с тях. Да живееш. Защото това е едно голямо братство”.

За изкуството на политиката преценява: „За политиката също се изисква майсторство. Добрите политици трябва да са добри майстори в общуването с хората и да получават добри оценки и то не само на изборите”.

2017: Депутатите готови със сформиране на парламентарните комисии

Кой участва в сигурността и отбраната; какво мисли за новия изтребител за нашата авиация и защо не харесва въпроса: ако зависеше от пилотите, кой самолет щяха да поискат за нашите ВВС; как се преодолява травмата от това да изгубиш другар; къде се къса връзката между желанието на командирите хората им да летят според всички стандарти и реалността; кой печели във военните учения със сюжети, разиграващи войни, и как вижда света след истинската война на изток от нас; какво според него трябва да е отношението към живота и към смъртта; кои са каузите, които подкрепя в годините и за какво мечтае – гледайте генерал Константин Попов във видеоподкаста за култура, изкуство и каузи КИК с Екатерина Костова.

Влизам в подкаст модата с КИК

Просто КИК-нете и приятно гледане

Във видеото са използвани архивни кадри на Ф2Ф Студио от репортажи в Авиобаза „Граф Игнатиево“, от учението „Sentry Lion“, от Базата на Съюзното командване на НАТО в Бидгошч, Полша. И лични снимки от архива на ген. Попов, предоставени от него специално за КИК.

Благодаря на Dynaphos за домакинството и подкрепата за КИК. Графиката във видеоподкаста е на Юлиан Георгиев, който е зад камерата и винаги до мен – благодаря!

Не пропускайте още:

Всички гости в КИК с Екатерина Костова досега

2023: Благовещение в Долна Митрополия: Открит летателен ден в авиобазата

12-та Авиобаза Долна Митрополия с кауза в подкрепа на децата с лицеви аномалии

Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

2017: Ген. Константин Попов предложен за освобождаване от военна служба и удостояване с орден

До 9 млн. 630 хил. – за осигуряване на летателната годност на МИГ 29

Да се докоснеш до българската авиоистория и да полетиш в Деня на авиацията и космонавтиката

2016: Началникът на отбраната генерал Константин Попов с рапорт за освобождаване от военна служба

Лупинги в авиацията и в политиката 1

Небето ни вече няма да се пази само от българските ВВС

Отварят обществена поръчка за 6 нови двигателя за МиГ-29

2015: Ден след подадената и оттеглена оставка на шефа на ВВС, високопоставени гости и медии – в Граф Игнатиево 

Шефът на ВВС подаде оставка, след разговор с Борисов я оттегли

ВВС на България отчита борба за ресурси на всички нива

2014: 63 годишен рожден ден отпразнува единствената изтребителна авиобаза у нас – Граф Игнатиево

2013: 50 годишният юбилей на МИГ 21 – без нито една летяща 21-ца

В международния ден на авиацията F2F TV ви показва първата демонстрация на Кугър, пилотиран от бг пилот

Може да харесате още...