Еленко Касалийски в КИК 3: На Антарктида забравяш егото си, не можеш да оцелееш сам

Снимка: КИК 3

На Антарктида забравяш егото си, не можеш да оцелееш сам. Това научава с 31-та експедиция на българските полярници Еленко Касалийски. Оператор и режисьор вече две десетилетия, на най-чистото място на планетата той снима филм за тях, чийто труд, превърнал се в кауза, нарежда България сред 29-те страни в света с право на глас на Консултативните съвещания за съдбата на Ледения континент.

Пътят на Еленко до остров Ливингстън и българската база там е с история отпреди 4 години. Тогава снима поредицата за родова памет Джинс на БНТ и с участието на проф. Христо Пимпирев се ражда идеята за този филм. „Оттогава заговорихме: „Айде да ходим, айде да ходим, но не се тръгва ей така“, казва Еленко.

2022: Първите 2 групи от 31-та Българска Антарктическа експедиция: на път към Ледения континент

Подготовката му е най-вече техническа, защото при минусови температури, за да „извадиш картинка“ е важно да имаш стабилно захранване и издръжливи камери. Eдна от малкото компании, които застават зад проекта, е Dynaphos, казва Еленко. А докато консултира и събира снимачната техника и екипировката си, работи и върху сценария. Когато миналия декември тръгва с антарктиците, той е напълно готов. Но е още по-готов да променя сюжета в зависимост от това, което го очаква.

„Там снимах само труд. Разбрах, че съм на гости. Това е изграден дом и всеки сантиметър, отвоюван от природата, е с безумни усилия“, разказва.

2019: Български учени откриха 5 нови за Антарктида растителни вида

Филмът, на който Еленко Касалийски е и режисьор, ще е пълнометражен и в резолюция 4 К. Ще ни върне 30 години назад и ще върви през времето с промените, които съпътстват и които сами предизвикват българските полярници. За да стигне до последната експедиция, в която за първи път те пътуват с български военен научно-изследователски кораб. „Св. Св. Кирил и Методий“ е повече от логистично удобство.

„Благодарение на чара на Христо Пимпирев винаги са намирали превоз, но това е минаване през Дрейк!“ – напомня Касалийски и дава интересен пример, за да си представим какво точно значи това: „През 19-ти век преминалите през Дрейк мореплаватели на Британската корона не са сваляли шапка на кралицата!“

И ако пътят до българската база е суров, животът и работата там не предлагат леки условия. Еленко Касалийски свидетелства за „много труд и военна дисциплина в базата, което води до сигурност на хората.“

Той ще покаже всичко това във филма си, за който е събрал терабайти суров материал – пътуване, природа, работни моменти, всекидневие, интервюта. В момента работи по обработката и сюжета и съпреживява отново всеки момент от своя път до Антарктида. А дали го е променила?

„Със сигурност не ме е променила. Човек намира това, което носи със себе си. Влизаш в пещерата и ако си страхлив, паякът става на ламя. Ако си любпитен, тази пещера е пълна със съкровища“, усмихва се. И още: „Цял живот ние си поставяме предели, ограничения. Поставяш предел и намираш след това нови възможности, нови хоризонти. За мен Антарктида беше предел“. Но признава, че иска да се върне отново.

Защото: „Там видях чистота“. Но и предупреждение за всеки от нас, за човечеството: пейзаж, който за съжаление вече не е бял. „Сега ледникът срещу нашата база се е дръпнал на 300-400 метра. 400 метра отлепване на ледника от океана! Ужасно е, виждаш как за 7 години изчезват неща, които са създавани хилядолетия. Какво следва не зная“.

„Антарктическият стопаджия“: първата биографична книга за проф. Христо Пимпирев излезе от печат

Знае, че Антарктида е кауза на проф. Христо Пимпирев. И че: „Този филм го правя за него. Ще се радвам, ако има шанс да излезе извън България“. А към своите каузи в работата, която обича, прибавя: “Винаги съм се стремял да определя колко струва една минута ефирно време. Колко струва това да губим времето на хората. Вторият върос е защо, кой ще ме гледа“.

За връх Лясковец на Антарктида, за колониите пингвини и тюлените, които нямат отношение към хората може би защото засега не сме ги застрашили, за това къде хвърляш фасовете си там, за особените сънища, които спохождат мнозина, за Куцото куче, арктическото лято, високите вълни и още по-високия дух на полярниците – гледайте Еленко Касалийски в третия КИК с Екатерина Костова, видеоподкаст за култура, изкуство и каузи.

Влизам в подкаст модата с КИК

Просто КИК-нете и приятно гледане!

Видеото и снимките в епизода са на Еленко Касалийски и са предоставени за излъчване специално за КИК 3. Благодаря на Dynaphos за домакинството и подкрепата за КИК. Графиката във видеоподкаста е на Юлиан Георгиев, който е зад камерата и винаги до мен – благодаря!

Не пропускайте още:

Васил Къркеланов в първия видеоподкаст КИК: Много ми се иска да направя света по-добър

2022: Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

Новата Blackmagic URSA Broadcast G2 – дизайн на 3 камери в една и ненадмината гъвкавост

2022Колоритът на Азия изгря във фото изложба в Арт пространството на Dynaphos

Фотографът Иван Славов: Мъж се снима по-лесно от жена. Класическите портрети стават най-добре с твърди обективи

В Деня на фотографията петима спечелиха в томбола

2021: Знаците – които разчитаме или които ни разчитат

Когато се търси добрия човек

2020: Нова рубрика: F2F Поезия

2016: „Пловдив чете“ тази година и с медийната подкрепа нa F2F TV

2015: Митрополит Антоний освети вода за българския православен параклис на Антарктида

2015: F2F TV подкрепя DMS кампанията на фондация „За Нашите Деца“ всяко дете да живее в семейство

2014: Наградата Пловдив за операторско майсторство – при Юлиан Георгиев

2014: F2F TV и създателят на рок група Ренегат подаряват за Рождество молитвата Ave Maria

С нестандартната фотоизложба „Висящи новини“ върнахме пловдивските журналисти 15 години назад, F2F Studio и F2F TV подготвят нови емисии

F2F TV партнира и тази година на най-цветния ден в годината: Drawing day

F2F TV партнира на Европейската нощ на музеите и галериите в Пловдив на 17 май

2013: Филм за Пловдив през очите на най-красивата българка в Америка Невена Чалова – с премиера на два континента. Веднага след това и в F2F TV

F2F TV и Кампания „Муковисцидоза – да добавим живот“ раздадоха журналистически награди

Зам. кметът по култура на Пловдив се извини на улчините артисти на събитие на F2F TV; „Улица на топло“ 2 – шарена и талантлива

F2F TV партнира на dance party с Поли Василева тази вечер

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...