Изложбата на ВВС за 110 г. бойна авиация на България през 2023-та тръгва на турне от Пловдив

Представителната изложба на българските ВВС, подредена пред НДК в София миналия октомври за 110-тата ѝ годишнина, тръгва на гостуващо турне из страната. След като в края на 2022-ра тя бе показана в Ямбол, първата ѝ спирка тази година е в Пловдив, където от днес впечатляващите авиационни кадри ще бъдат подредени на площад “Централен” в близост до Военния клуб.

Благовещение в Долна Митрополия: Открит летателен ден в авиобазата

Изложбата съдържа 60 платна, които отразяват историята и съвремието на българските Военновъздушни сили. В тях са запечатани моменти от ежедневието на родовете авиация – изтребителна, щурмова, транспортна и вертолетна, и останалите родове войски от състава на ВВС – зенитно-ракетни и радиотехнически.

В исторически план

България основателно може да се счита за една от първите страни в усвояването на въздушното пространство, разказват от ВВС. На 19 август 1892 г. в град Пловдив на Първото всемирно промишлено изложение подпоручиците Васил Златаров и Константин Кънчев политат заедно с мосю Йожен Годар с балона “La France”.

През 1910 г. българският цар Фердинанд е първият държавен глава, летял със самолет. Две години по-късно авиторът Симеон Петров пръв в света приземява самолет със спрял двигател. Той осъществява и първата в света нощна бомбардировка по време на Балканската война. Отново първи, Симеон Петров прави и първото в света разузнаване и бомбардиране над противникова столица – Цариград.

12-та Авиобаза Долна Митрополия с кауза в подкрепа на децата с лицеви аномалии

И още история – Райна Касабова е първата жена в света, извършила боен полет над Одрин по време на Балканската война. През 1913 г. Милчо Митев и Джовани Сабели осъществяват първото в света прелитане от континент на континент; А първото военно летище в света е край Мустафа паша (сега Свиленград), откъдето е действало 1-во аеропланно отделение по време на Балканската война;

И пак по време на Балканската война за първи път в световната история, са поставени основите на модерната авиационна организация – отделни аеропланни отделения, всяко със свой командир и квалифициран летателен състав, ремонтни работилници, организирано снабдяване с боеприпаси и гориво-смазочни материали за нуждите на аеропланните отделения.

Златната сватба на сем. Стоянови: Черно-бели спомени от началото на една любов в Долна Митрополия

Днес

От 17 часа на 7 април в Пловдив експозицията ще бъде открита от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, а за празничното настроение ще се погрижат музикантите от Представителния духов оркестър на ВВС. Изложбата ще остане под тепетата до 21 април, а след това ще започне и обиколката в други градове.

 Информация и снимки от изложбата пред НДК София: ВВС

Не пропускайте още:

Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

Златната сватба на сем. Стоянови: Черно-бели спомени от началото на една любов в Долна Митрополия

Първата жена-пилот и инструктор на реактивен самолет у нас излетя във вечността

2022: 12 Авиобаза Долна Митрополия ще посрещне деня на българските ВВС с филм

Арт маратон търси поне 42-ма творци и приятели на изкуството да подкрепят Лили за 2023-та

2016: Началникът на отбраната генерал Константин Попов с рапорт за освобождаване от военна служба

Пилотът първи клас генерал-лейтенант Константин Попов пое поста началник на отбраната на България

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...