“Змията. 46 легенди за Сътворението” на Антон Баев – вече по книжарниците

“От много отдавна ме е занимавал въпросът може ли да се напише разказ, новела, роман за един само човек. При лирическите стихотворения е лесно – те винаги се пишат за един, обикновено за самия автор. Но как е в прозата? Възможно ли е в прозата?” Това пита Антон Баев и себе си, и читателите си преди да разтворим последната му книга “Змията. 46 легенди за Сътворението”.

F2F Поезия: Ездачът и нощта – Антон Баев

Тя вече е по книжарниците под знака на издателство Коала прес, а реакцията на собствения му въпрос Антон ни предлага в следващите си изречения: “Най-лесният отговор вероятно е – чрез формата на епистолара. Но струва ми се, че не е достатъчен, че има и други възможни. И мисля, че това е легендата, легендарният сказ. Да разказваш на себе си за друг човек, който го няма, но е жив в разказа. Единственото друго необходимо нещо е – легендарното време на повествованието. Това искам да споделя за томчето”.

За томчето можем да прочетем в аванс силни думи от влиятелни литературоведи и писатели. Проф. Светлозар Игов например казва: “Задъхано от опиянението на собственото си въображение, разказното сладкодумство на Антон Баев като че си играе с различни наративни техники – събитията понякога като че се разказват сами, друг път са оцветени от сказовия колорит на определен разказвач, който се крие и показва зад различни повествователни маски – на отделни герои, на различни наблюдатели и коментатори или в някаква паноптична гледна точка без определена идентичност”.

Антон Баев извади от карантина Спас Господов и го пусна в Страната на амазонките

Георги Господинов посочва: “Една от най-зрелите и силни книги на поета и писател Антон Баев. Майсторско вплитане на всекидневие и мит, каквото виждаме в най-добрите образци на литературата. Магическото просветва между редовете и прави онова, което е пред очите ни, да се разклонява и обраства със смисли, да търси излаз към възвишеното”.

А Красимир Димовски призанава: “В тези разкази Антон Баев е постигнал най-трудното – четивност и дълбочина, ненатрапчива разказност и философска многопластовост. И още нещо, изключително важно – разказите вълнуват, а без емоционалното си въздействие, пренебрегвано напоследък, изкуството се обезсмисля”.

Антон ще представи книгата си през април.

Не пропускайте още:

Всички публикации от категория Книги

Антон Баев тръгва да броди със Спас Господов из българската народопсихология

Антон Баев с премиера в Пловдив на новия си роман „Светата кръв“

Двама българи – Керана Ангелова и Антон Баев – в световна поетична антология на испански език

Антон Баев: единственият начин да надмогнем суицидния нагон на света е четенето и писането на книги

Може да харесате още...