В Чирпан 10 ученици ще получат награди за поезия навръх Благовещение

10 ученици ще получат награди за поезия на литературен празник в родния град на Пейо Яворов Чирпан навръх Благовещение. С Йорданка Белева, председател на журито, в което имах честта да участвам заедно с Делиана Начева от Чирпан, отличихме 9 от участниците в Националния конкурс за поезия „… и мисля аз, че ти си Тя!“ А с награда от блога ми F2F TV ще поощря още една ученичка.

Борис Христов с наградата „Яворов“

В дванайсетото издание на литературното състезание творби изпратиха 105 млади поети от 8 до 12 клас от цялата страна: Чирпан, Пловдив, Кърджали, Правец, Хасково, Лом, София, Плевен, Ботевград, Козлодуй, Нова Загора, Стара Загора, Шумен, Първомай, Кюстендил, Велико Търново, Крумовград, Тетевен и др..

Първа награда се присъжда на дванайсетокласничката Божана Славкова от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас. Лично мен нейните “Палачинки” ми дадоха онзи вкус на поезията, без който подредените в рими или без рима стихове се превръщат във fast food.

Двете втори места си поделят Габриела Мирославова Маринова, зрелостничка от същото училище в Бургас за нейното “Енергийно писмо” и единайсетокласникът от ФЕГ от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ в София Велин Петров Пожарски за стихотворението „Червило“.

Пейовата стая в дома му – мястото, където се събуждат страстите на поета

С две трети места се отличават Яна Горолова от Националната търговско-банкова гимназия в София. Единайсетокласничката привлече вниманието с „Малките неща“, а до него се подрежда разгърнатото в сюжет стихотворение “До потопа на Ной” на Андриана Благоева от Лом, 12 клас, член на Литературен клуб „Кръстьо Пишурка“ при НЧ „Постоянство 1856“ с ръководител Юлий Йорданов.

Поощрителна награда от журито печели Теодора Александрова Василева и стихотворението „Слепота“. Единайсетокласниката е възпитаничка на СУ „Христо Ботев“ във Враца и на Литературен клуб „Ботевци“ с ръководител Диана Николчева. Поощрение получава и Деница Георгиева Георгиева от ПМГ „Васил Друмев“ във Велико Търново. Деница е от 12 клас и впечатли със стихотворението „Светл(ь)о“, тя е част от Литературен клуб „Кръстьо Пишурка“ при НЧ „Постоянство 1856“. Отличие поощрява и дванайсетокласничката от Лом Ангелина Димитрова със стихотворението „Обичта победи“. Поощрителна награда отива и в Кърджали. Тя е за стихотворението „Не чух тръгването ти“ на десетокласничката Дилек Апти Ибрям от ЕГ „Христо Ботев“ с ръководител Николина Мавродиева.

Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

Благодаря на организаторите на конкурса – Община Чирпан, Къща-музей “Пейо Явовор” и Фондация “Яворов”, които дадоха съгласие да отлича с награда на блога ми F2F TV и Ивана Георгиева Пекова. Нейното стихотворение “Карта” ме заведе на онзи кръстопът, на който само родените поети могат да видят посоката между “беше” и “е” и да те поканят на раждането ѝ. Ивана е от 11 клас на СУ „Христо Ботев“ във Враца и посещава Литературен клуб „Ботевци“ с ръководител Диана Николчева.

Арменци дариха каменен кръст на България в памет на Яворов

Честито на отличените! Щастлива съм, че поезията не си е тръгнала от сегашните ученици и нямам търпение да се запозная с тях очи в очи, или както се нарича на интернет жаргон – F2F (face to face).

2014: Осмокласничка подреди в Чирпан фото-изложба за различните европейски култури

На литературния празник „Благовещение“, където ще бъдат връчени наградите на младите таланти, Йорданка Белева ще представи своите книги – с поезия „Пропуснатият момент“ и с разкази – “Таралежите излизат през нощта”. За „таралежите….“ Белева, която е с множество награди от литературни конкурси за поезия и проза, през минлата година спечели Националната литературна награда на името на Йордан Радичков.

Не пропускайте още:

Д-р Ани Кеворкян, новият председател на писателската общност в Пловдив: Енергията на града ни захранва

Дружеството на пловдивските писатели отчете богата творческа 2022-та

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...