Два часа пожарникари от Пловдив се бореха да спасят заклещено между две стени коте

Снимка: от видеото, което ми изпрати Радостина Герова

ИСТОРИЯТА

Коте се бори трети ден да оцелее, заклещено във фугата на първите етажи между два входа на блок 1108 в пловдивския Район Южен. „Котето е живо“, ми каза тази сутрин Радостина Герова, която живее в единия от входовете на ул. „Димо Хаджидимов” и все още търси институция, която да спаси животинчето.

2015:Спасиха щъркел, увиснал до проводници в крумовградското село Морянци

В зов за помощ във Facebook снощи тя разказа: “Организирахме се хора от блока, но не успяхме да го извадим. Звъняхме на 112, след два часа отново звъннахме, казаха че сигналът е подаден в общината. Звънях на Община Пловдив и ми дадоха контакт за Гражданска защита и Екоравновесие. Изпратиха човек от Екоравновесие, който нямаше никакви инструменти и помощни средства. Хора от блока изкараха стълби, дълъг прът, фенери, изчистихме малко фугата, но не успяхме да извадим котето. Мяука много жално, не успях да го снимам, но имам клипче, на което се чува мяукането. Повторно звъняхме на 112, на 160 и казаха, че трябва общината да изпрати пожарната, но те щели да откажат”.

2014: Електротехници спасиха малко щъркелче в Димитровград

И тази сутрин котето продължава да мяука, а Радостина моли всеки, който знае по какъв начин хората от блока да се свържат с институциите, да се отзове. “Котето е от две денонощия в това състояние и не се знае колко още ще издържи”, пише в почти отчаян пост пловдивчанката.

А аз, след като от снощи съм писала за случая на пр-а на Пловдивската пожарна Таня Костадинова и на колегите ми от пловдивските медии и нямам никаква обратна връзка, си мисля – какво става с нас, бе, хора!?

Споделяме снимки и видео как в чужбина спасяват животинки и пожарникари, и военни; разчувстваме се, наричаме ги герои, лайкваме и се просълзяваме, а когато тук, у нас, в нашия град, в съседната улица някой моли за помощ, за да се спаси едно коте, и журалисти, и пр-и остават глухи…

Райко Матеев: Когато започнем да виждаме малките неща и да спасяваме бръмбари, едва тогава ще тръгнем към върха на духовната планина

Може и да ви се стори пресилено, но ми се струва, че всички сме като това коте приклещени – щом не можем да направим нищо, за да оцелее едно живо същество, което не е пострадало от война, земетресение или наводнение, а от тоталната ни безчувственост…

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО

Няма да разказвам историята, която пропътува този сигнал, за да стигне до пожарната. Важното е, че все пак стигна. И огнеборците, в които винаги съм вярвала, са направили всичко по възможностите им. Почти два часа те са се борели да спасят котенцето. За съжаление, не успяха, ми съобщи Радостина. “Екипът на пожарната беше много добър ,опитаха всичко.Благодаря им!”, каза още пловдивчанката.

Снимка: Радостина Герова

Аз го получих чрез майка ми, на която Радостина е бивша ученичка. И да, не винаги спасителните операции завършват успешно. Но ми се струва, че е важно сигналите да бъдат адресирани правилно. И да не се налага тези, които ги подават, да търсят журналисти, за да стигнат до вярната институция.

Иначе оставаме все така заклещени…

Още веднъж – благодаря на пожарникарите. И мир за котенцето.

Не пропускайте още:

Български доброволци спасиха нови затрупани от труса в Турция

Манол Пейков: 6 тира с вашите дарения за пострадалите от земетресенията вече са влязли в северна Сирия

Български спасителни екипи са вече в Турция, днес към района на земетресенията заминават и доброволци

2013: БГ власти спасиха нелегални имигранти, останали без храна и вода 3 дни

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала F2F Studio който излъчва видеата в блога! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...