Соня Митова рециклира болката в Арт Позитив 2023

Соня Митова пред творбата си в Арт позитив 2023 Снимка: Георги Станчев

“Моят личен опит показва, че болката се преработва най-добре чрез творчество. По време на самия процес на артистично изразяване се изчиства наслоената емоция, която е довела до болезнени състояния. Това се случва чрез писане на поезия, пеене, свирене, танци, рисуване… арттерапията има важно значение в моя живот. Докато лекувам себе си, лекувам и близките си, защото всички сме свързани”.

Това разказва Соня Митова, която е сред 19-те участници в тазгодишното издание на Фестивала “Арт позитив”, проект на Сдружение “Изкуство днес”. Той се провежда в Пловдив и всяка година поставя във фокуса на творците различна тема. Тази година тя е свързана с екологичната устойчивост в изкуството.

Арт проектът FOR MALL NO на Соня Митова: Не искаме да бъдем марионетки на консуматорското общество

Соня Митова отдавна привлича вниманието ми с нестандартните си хрумки и блестящото им изпълнение. Дори когато темата не е била ЕКО, тя е вплитала авторските си послания във форми и цветове, с които природата ни дарява. И защото преди да сътворява изкуство с екологична тема, тя самата живее и мисли еко, днес разговарям с нея за проекта ѝ в Арт позитив 2023:

Аудио-визуалнатата инсталация „Рециклиране на болката – картография“

Това зелено пано на снимките зад теб – врата, прозорец или нещо друго символизира?

“Инсталацията ми е една своеобразна картография на болката, същевременно е и акт на вглеждане в себе си през очите на този, който вече я е преодолял. Придавам ново значение на картоните за яйца, които в случая са от рециклирана хартия. Те самите са светлозелени на цвят. Вместо да са хоризонтално разположени, са съединени вертикално и са едновременно врата и прозорец към обновлението, екран за прожекция на една поетична визуална експресия в зелен цвят. По този начин болката е рециклирана”.

Към какво ни отвежда?

“Акцентирам на зеления цвят като символ на вдъхновението за промяна. Преди няколко месеца, докато бях на лечение в болница, в едно от кафенетата наблизо ми предложиха чай матча (традиционен за Япония) наместо кафе, а той е много зелен на цвят. Чувала бях за този чай, но не бях го опитвала дотогава. Оказа се любов от първа глътка. Оттогава го пия ежедневно. Чаят матча е много зелен на цвят.

Снимка: Евгени Младенов

Животът с муковисцидоза – състезание на дълги разстояния със себе си

Започнах да получавам усещането, че артистът играе ролята на медиатор между вътрешния и външния свят, може да придобие зелена аура и с нея да лекува, да пречиства, както себе си, така и хората, които са в досег с него. Така се получава една трансформация на наслоявано през годините страдание. Свръхемоцията може да доведе до физическа болка, а тя от своя страна до психологически дисстрес. Тогава идва ролята на изкуството като трансформиращ лечебен фактор и катализатор на процеса на обновление”.

Защо избра под еко темата да представиш екология на душата? Как се преработва болката чрез твоя творчески поглед?

“Отговорността към вътрешното емоционално състояние е не само лична, но има отношение и към общността. Екологията на душата е невидима за окото, но се усеща. Тя се постига с постоянство в посока изчистване на стари вярвания. Чистотата на съзнанието е свързана и със здравето на тялото. Помирението с това, което сме преживели, е важно, за да продължим напред. Защото миналото е като котка, която не спира да мяучи, докато не ѝ обърнем внимание и не я нахраним с приемане”.

Творбите на Соня Митова и на останалите участници в Арт позитив 2023 може да видите в пловдивската Галерия „Капана“ до 20-ти април.

Не пропускайте авторските разкази на Соня Митова в F2F TV:

2017: До началото на първа пролет гоним зло от нашите сърца

Позволете на душата си да се събуди с Opera open 2016

„Там, където не сме“ на Георги Господинов в Пловдив

Карнавалът в Ксанти, Гърция: жажда да видиш света с други очи

2015: Приказният сън Венеция, споделен с фотоапарат и артистична компания

2014: „Нощ в синьо“ омагьоса Античен театър Пловдив; утре, 28 юни – сцената ще пламти с историята за любовта и саможертвата в „Травиата“

Може да харесате още...