12-та Авиобаза Долна Митрополия с кауза в подкрепа на децата с лицеви аномалии

Снимка: Павел Бусерски

12 Авиационна база Долна Митрополия набира средства за децата с лицеви аномалии у нас и семействата им. Благотворителната кампания ще подпомогне дейността на Асоциацията за лицеви аномалии АЛА, която от четвърт век осигурява подкрепа на засегнатите малчугани и техните родители в сътрудничество с детското Отделение по пластично-възстановителна хирургия към Университетската болница „Св. Георги” в Пловдив.

В него под ръководството на проф. д-р Юрий Анастасов, който през 2020 година стана носител на отличието “Най-добрият човек” в Пловдив, работи единственият у нас мултидисциплинарен екип за лечение на лицеви аномалии. Той лекува над 90% от всички случаи в България.

Когато се търси добрия човек

Авиаторите познават проблемите на малчуганите и семействата от първо лице. Двете деца на техен колега – пилот са сред групата българчета с лицеви аномалии и от него знаят, че те съвсем не са изолирано явление. По данни на АЛА у нас годишно се раждат около 60 бебета с цепнатина на устната или небцето и приблизително 40 – с други аномалии на лицето.

Тъжната статистика е, че около 10% от новородените с деформация се изоставят. „Причините за това са породени основно от погрешното свързване на лицевата аномалия с умствено изоставане, незнание на медицинските специалисти и липса на информация. Факт е, че около 90% от децата с лицеви аномалии имат напълно нормален интелект и при правилни грижа и лечение биха били не по-различни от техните връстници“, разказват от асоциацията.

Здравната ни система осигурява единствено хирургичното лечение на вродените лицеви аномалии, а това по думите на семействата е “крайно недостатъчно”.

2014: Българка, лекар във Франция, вдъхнови 9 творци за благотворителна изложба в полза на Детската клиника по неврологични болести в Пловдив

За пълноценното възстановяване на децата и тяхното пълно интегриране в обществото са необходими както логопедично, така и „уши-нос-гърло“ и ортодонтско лечение, а така също и помощ при хранене. Психологическата подкрепа е също от особена важност.

2012: „Армия на чудесата“ – със стипендии за децата на загинали военослужещи

До края на идната седмица – петък, 24 март – в служба „Личен състав“ на авиобазата се набират средства за подкрепа дейността на АЛА. В съботния ден пък базата отваря вратите си широко за гости по случай своя празник и 81 години от началото на летателната дейност на летище Долна Митрополия. За това ще ви разкажа допълнително.

А ако и вие искате да подкрепите в дейностите, които помагат на децата с лицеви аномалии да се интегрират по-лесно в средата на своите връстници, може да го направите по всяко време с превод по сметката на АЛА, която може да намерите в сайта им.

Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

А ако още не сте гледали филма на Ф2Ф Студио и Dynaphos за 12 Авиобаза Долна Митрополия, може да го направите през този youtube канал , за който може да се абонирате, за да гледате и другите ми видеа, или директно от тук:

Не пропускайте още:

Златната сватба на сем. Стоянови: Черно-бели спомени от началото на една любов в Долна Митрополия

Първата жена-пилот и инструктор на реактивен самолет у нас излетя във вечността

2022: 12 Авиобаза Долна Митрополия ще посрещне деня на българските ВВС с филм

Арт маратон търси поне 42-ма творци и приятели на изкуството да подкрепят Лили за 2023-та

2016: Началникът на отбраната генерал Константин Попов с рапорт за освобождаване от военна служба

Пилотът първи клас генерал-лейтенант Константин Попов пое поста началник на отбраната на България

Летище Долна Митрополия на 75 години

Бивш военен авиатор разкрива тайната на дълголетието… с ябълков оцет

2015: Вечер на добродетелите набра 150 000 лв. в подкрепа на приемната грижа

Обединихме усилия, за да осигурим тоалети за бала на всички абитуриенти от социалните заведения в Пловдив

Ученици от Математическата в Пловдив с благотворителна акция за децата с трудно детство

2014: 63 годишен рожден ден отпразнува единствената изтребителна авиобаза у нас – Граф Игнатиево

2013: В международния ден на авиацията F2F TV ви показва първата демонстрация на Кугър, пилотиран от бг пилот

CISM Day Run в Авиобаза Граф Игнатиево

В международния ден на авиацията F2F TV ви показва първата демонстрация на Кугър, пилотиран от бг пилот

Премиерата на филма „Да добавим живот“ – ден преди делото за лечение на муковисцидоза във ВАС и седмица преди крайния срок за дейност на работната група към МЗ за рядката болест

Константин Кацаров и рок група Ренегат подкрепят кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“

2012: Открит летателен ден в Авиобаза Граф Игнатиево, рок и метъл на живо край летящите изтребители

КСУ „Св. Георги“ се включва в благотворителното възстановяване на дома на баба Дори в Крумово

Може да харесате още...