Арменци дариха каменен кръст на България в памет на Яворов

Снимката е предоставена за публикуване от Крикор Сренц

Средновековен каменен кръст, наричан от арменците “хачкар”, от днес украсява двора на родната къща на Пейо Яворов в Чирпан. Той е изработен в Ереван и е знак на признателността на арменската общност към поета, разказал в стиховете за страданието им по време на турските зверства над тях в началото на миналия век.

Парламентът призна масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година

Камъкът е арменски и се нарича туф, а филигранното изпълнение е дело на Артак Амбарцумян. В каменния кръст са преплетени арменски символи и подписа на поета, а пловдивчанинът Крикор Сренц, по чиято идея той е изграден, в емоционално слово при откриването му разказа за интереса си към Яворов.

Крикор Сренц с Тодор Иванов, предс. на Фондация “Яворов” Снимка: от Facebook на Т. Иванов

“Той е кодиран в детството ми, защото чрез родителите ми още в ранните ми ученически години Яворов сякаш вече беше част от нашите близки хора. Баща ми бе сред основателите на фондацията, а майка ми разказваше защо и колко е важен той за нас арменците, докато четяхме стиховете му. В последните няколко години под влияние на председателя на фондацията – г-н Тодор Иванов се потопих и в делата на воеводата Яворов и както беше споменато по време на януарските Яворови дни – разбрах, че за да опознаеш смисъла на стиховете му, трябва преди всичко да си наясно с революционните му дела в Македония и Беломорието”.

Наскоро Гоар, съпругата на Крикор, професионално започва да анализира символиката на думите в поезията на Яворов, а у него се затвърждава убеждението, че при поета почти всяка дума е “своебразен код със специален смисъл”. По думите на Крикор това му помага да свържа тези кодове с житейските му дела и той му става още по-близък.

Пейовата стая в дома му – мястото, където се събуждат страстите на поета

Снимка: Крикор Сренц

“Причината в надписа, който ще прочетете до паметника, да е спомената и годишнината от Балканската война, съвсем не е случайна. Именно тогава арменската доброволческа рота прави бойното си кръщение под знамената на Българската армия. Част от тези доброволци начело с ген.Карекин Нъждех по-късно поведоха и арменското революционно движение благодарение, на което Армения отново се появи на политическата карта на света”, подчерта още Стренц.

Той акцентира и върху 3 черти в характера на Яворов, които се опитва да следва според силите си: “неговата вярност до смърт към другарите и общото дело, уважението към врага, когато е заслужил такова и безмилостното отношение, ненавистта и силната омраза към предателството и предателите“.

Арменци изграждат хачкар в двора на къщата на Яворов

През октомври 2022 година Крикор и инженерите Агоп Киркорян и Жирайр Бадваганян изляха фундамента за кръста, а самото изграждане на хачкара подпомагат Ховиг Хорикян, Виген Навасардян, Дикран Дъртадян, Варси Дердерян, Арам Вартанян, Онник Паникян, Съри Мелконян, Хованес Чамасанян, Варта Киркорян, сем. Ерниасян, Бохос Хазаросян.

“Изказвам специална благодарност за безценната техническа помощ на инж.Агоп Киркорян и инж.Жирайр Бадваганян – без тях двамата резултатът нямаше да е толкова прецизен и качествен. Всъщност целият работен процес мина и през техните ръце. Сърдечни благодарности на отец Храч Мурадян, защото без организационното му съдействие не би било възможно да успеем за такъв кратък период от време. Цялата координация на работата с майстора и логистиците в Армения е негова заслуга. Благодаря на музея, фондацията и община Чирпан, че ми гласуваха това доверие“, добави още Крикор Сренц.

Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

Хачкарът е дар на арменците за България, за да се пази паметта на поета. Тази година страната ни чества 145 години от неговото рождение.

Не пропускайте още:

Борис Христов с наградата „Яворов“

„Clair de lune“ от Жюстин Томс: разтърсващ роман за единствената посока и единственото време

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...