Георги Милков написа „Истории от ръчния багаж“ или какво се случва, докато репортерства из света

Непокътнат бонбон от Северна Корея, цял плик с листа от кока, докарани от Перу с президентския самолет, и копие от писмо на Евгения Живкова до полковник Кадафи, което започва с думите: „Приятелю на моя дядо и баща“. Това са съвсем малка част от нещата, които открива журналистът от вестник „24 часа“ Георги Милков в бюрото и шкафовете си в редакцията през 2016-та, когато тя се готви да се премести на нов адрес.

„Бюрото ми бе като гробницата на Тутанкамон – наблъскано с всевъзможни предмети, които, колкото на него му бяха притрябвали след смъртта, толкова и на мен – приживе. Но и в двата случая намерените артефакти предразполагаха към размисъл. В Тутанкамоновия случай възбуждаха въображението на археолози и историци, а в моя ме ръчкаха да свържа изтънелите и на места скъсани нишки на спомените си с онова плетиво от случки и събития, на които сам бях станал свидетел“, разказва колегата в книгата си „Истории от ръчния багаж“.

Изданието излиза с логото на Книгомания с обем 520 страници и съдържа 380 снимки, някои от които се публикуват за първи път. Точно днес, 8 март, когато Георги Милков празнува своя 50 годишен юбилей, книгата се появява и в книжарниците.

„Моите издатели ме убедиха, че 50-годишнината е чудесен повод да изляза с нещо, което съм обещал през годините на толкова много хора. Щастлив съм, че ги послушах, защото това е чудесен начин човек да си отпразнува 50-те години. Вложил съм цялата страст, с която обичам да разказвам“, сподели журналистът пред Георги Любенов от БНТ.

За почти 30 години, посветени на журналистиката, Милков е отразявал най-важните събития в Триполи по случая с българските медици, бил е военен кореспондент в Афганистан и Ирак, проследявал е и още редица регионални конфликти в Близкия изток и Африка. Интересни сюжети го застигат и по време на работата му в Северна Корея, Азия и Латинска Америка.

В „Истории от ръчния багаж“ ще намерим неговите разкази и размишления за места и хора, ключови за времето и света. „Събрал е част от тях, вярвайки, че необичайностите на живота са безбройни, но всеки може да види само толкова, за колкото е бил готов да пристъпи отвъд прага на собствените си предубеждения, а останалото се е изгубило завинаги в миманса на пропуснатите спомени“, казват от издателството и ни канят на представяне на 23 март от 18:30 часа в Литературен клуб „Перото“.

Снимки и информация: по прессъобщение

Не пропускайте още:

Всички ревюта и информация за книги може да проследите в рубриката Книги

Дружеството на пловдивските писатели отчете богата творческа 2022-та

Д-р Ани Кеворкян, новият председател на писателската общност в Пловдив: Енергията на града ни захранва

Борис Христов с наградата „Яворов“

Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

2022: Пловдивските писатели отвориха сърца за Лили на Коледното си четене

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Панаири, книги и Коледа – могат ли да бъдат за всички?

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Как се избират коледни елхички в 8 европейски страни?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...