Д-р Ани Кеворкян, новият председател на писателската общност в Пловдив: Енергията на града ни захранва

Д-р Ахавни Кеворкян Снимка: Елена Диварова

Д-р Ахавни Кеворкян е новият председател на Дружеството на пловдивските писатели. След като досегашният ръководител на писателската общност Антон Баев реши да се оттегли, тя бе избрана на отчетно-изоборното събрание на писателите под тепетата на 24 февруари.

Ани, както я наричаме тези, които я познаваме, е дентален лекар по професия и силно ангажирана обществена личност. Израснала е в Стария Пловдив и детството ѝ носи отпечатъка от игрите с момчета и момичета от различни етнически общности по калдъръмените му улички. Тя е сред създателите на арменския културно-информационен център под тепетата. Има чудното хоби да плете бижута, рецитира чувствено и е автор на 2 издадени книги: прозаичната „Наслеството на Текирдах” и стихосбирката „44/2020“,, написана за 44 дни, колкото трая последната война в Арцах.

Бижутата, родени във време на карантина

Разговарям с д-р Ахавни Кеворкян дистанционно и по приятелски, тъй като не само се познаваме от години, а и сме правили заедно събития; други, в които тя е показвала организаторския си размах, съм отразявала журналистически; интервюирала съм я и по различни теми.

6 общности – заедно в Балабановата къща за представяне на първия календар на етносите в Пловдив

2016: Арменската общност посреща Рождество

Ани, имаш организаторски опит от много инициативи и събития на арменската общност в Пловдив, която се знае, че е най-голямата у нас. Какъв акцент ще поставиш в работата си като председател на писателската общност в града, столица на културата не само от 2019-та?

Първо ми позволи чрез твоя великолепен сайт да благодаря на г-н Антон Баев и хората, с които той работи през изминалите години, за вложените енергия и време за общите ни дела. Като управителен съвет наследихме подредена и стриктно водена документация, офис и утвърдени литературни четения, които са стабилна основа за интересен и пълноценен организационен живот.

2022: Пловдивските писатели отвориха сърца за Лили на Коледното си четене

Мисля, че основното в работата “На ползу роду” е взаимното уважение, взаимодействие с хората и емоционален заряд. Живеем в уникален град, който е бил и е дом на изключителни творци (във всички сфери на изкуството), енергията му захранва и всички нас. Иска ми се пишещите хора от града ни да имаме вдъхновяващ и удовлетворяващ духовен живот в това дружество. Срещите с читателите и прохождащите творци да са източник на споделена радост, уважение и подкрепа.

2016: Пловдив чете стихове на полски, английски и български в Дома на етносите

2016: Млади фотографи в изложба за Армения в Дома на етносите в Пловдив

В дружеството членуват много енергични и знаещи творци, които ще помоля да съдействат за организиране на един вид школи по творческо писане. В Пловдив имаше такива групи по читалищата и те дадоха много на прохождащите творци. Аз искрено вярвам в силата на колективния дух и неговата градивна сила, затова ще направя всичко по силите си да “впрегна колективната енергия” на Дружеството на писателите в Пловдив.

Какво е мястото според теб на писателите в съвременното общество – все по-разделено и все по-уморено като че ли?

Истина е, че живеем в тежко време (отвън и отвътре). Изтощи ни и изолацията по време на пандемията. Както казваш, умората от бедите които сами си причиняваме (войни къде ли не) и природни катаклизми неминуемо създават униние и тревога, а и разногласия. Пишещите хора са с ярка индивидуалност и дълбока чувствителност, затова тяхната роля в обществото е много важна. На първо място творците трябва да възпитават себе си и околните във взаимна търпимост, да казват истината (дори да е твърде болезнена) и с творбите си да носят обич.

2018: Писателите на Пловдив с 8 четения пред изкушени

Аз лично ценя най-много авторите, в чиито творби усещам искреност и спокойствие. Имам нетърпимост към несправедливостта и неискреността във всичките им проявления. Другото важно нещо е писателите да имат активна гражданска позиция и смелостта да я отстояват.

Благодаря на Ани за заявките ѝ да води честно Дружеството на пловдивските писатели и да множи срещите на общността с читателите не само от нашия град – защото оставам част от нея. А ако сте настроени на поетична вълна, ви припомням съвместното ни участие с Ани Кеворкян и Ина Иванова в литературното четене в Чирпан по време на тазгодишните Яворови януарски дни.

Не пропускайте още:

Борис Христов с наградата „Яворов“

Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Панаири, книги и Коледа – могат ли да бъдат за всички?

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Как се избират коледни елхички в 8 европейски страни?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...