Константин Кацаров в София: Секси е да си грамотен

Фотограф: Атанас Кънев

Всеки човек и всяко куче идват в живота ни в определен момент. Може би да ни научат нещо. Въпросът е какво. И дали ние изобщо се питаме. Аз, разбира се, попитах вокала на рок група Ренегат Константин Кацаров точно това миналия четвъртък пред препълнената зала на Литературен клуб “Перото” в НДК. Коцето е другар от много години. Покани ме да представя последните му две книги “Вед” и “Обвързани момичета” (Издателство Сайперс), а вечерта нарече “Среща по ноти и думи” заради песните, с които зарадва почитателите си.

Фотограф: Атанас Кънев

2020: Песен в проза за ЧИД на Константин Кацаров

Вече казах, че той е певец и писател. Все по-често изпълнява акустични верисии на рок парчетата си. Може да го чуете как пее Аве Мария, да го гледате като злодея Анна в рок операта “Исус Христос Супер звезда” на Пловдивската опера, която в София получи заслужени аплодисменти. Сигурно ще си го спомните и като участник в два риалити формата на национални телевизии, свързани с пеене.

2014: F2F TV и създателят на рок група Ренегат подаряват за Рождество молитвата Ave Maria

Когато не пее обаче, Константин Кацаров пише. Автор е на 12 прозаични книги. 10 – романи. Единият от тях се превръща в първия аудиороман у нас. Всичките му книги са с ударни заглавия, повечето от по една дума: Дрибъл“, „Мутра“,„Какавида“, „Пепел“, „Паралел“. По-многословните заглавия са от 2 до 3 думи, ако броим и съюзът И за дума -“ Аз, лъжецът“, „Тиня и чест“, „Обвързани момичета“.

2013: За новата му книга „Пепел“, злото, доброто, Африка, писането и музиката – Face to Face с Коцето от „Ренегат“

Веде от заглавията с една дума. На първия сборник с разкази. В него наред с разказите, има снимки. Те са на питбула на автора. Впрочем, той е Вед. Появява се на 14-та страница. Доста по-навътре Коцето пише: „Куче от бойна порода с име на поет е интересно. Във време, в което човек да държи книга в ръцете си не е интересно, а екзотично“.

Видео реклама за “Пепел”, F2F Studio

Разказ след разказ кучето от реален персонаж се превръща все повече в метафора – на свободния дух, на силата да се пребориш, ако те нападнат, на вярност, на отдаденост. Не знам дали ще се намери някой, който да не хареса човек с тези черти в характера. Но от разказите на Коцето прозира болкта, че много от хората са склонни да се възхищават на свободолюбивите, смелите, верните и отдадените ей така, по принцип, докато виждаме как все пак предпочитат да ги виждат с намордник и на къса каишка.

Фотограф: Атанас Кънев

Докато четох „Вед“, си мислех, че някои от тези разкази звучат много повече като публицистика, други дори като политическа сатира. Те са съвсем злободневни, движат се „по гребена“ на новините, рефлектират им със сюжетите от деня, анализират ги, открито се конфронтират с тях. И те заковават с обобщение. Като това например: „Стигам до извода, че е по-важно да има повод за омраза, а не конкретен повод кучето да е на повод“.

Константин Кацаров предпремиерно за „ВЕД“: Вед е безкористност, разказвам за човечността

Или: “Знам, че в България привилегировани са само чалгата и премиерът. Изпитвам ненавист и към двете културни явления. Защото те нанесоха неизлечими рани и на страната ми и на народа”.

И още: “Принадлежа към етнос, населяващ територия, в която по-скъпата крадена кола е с предимство пред по-евтината. Претъпкано е с безропотни. Безпокоим се само за едно – да не си нарушим спокойствието”.

“Накрая политиката ще стане „смесено бойно изкуство“. И това нашето, ако не е професионално отчаяние… Досущ като хората на изкуството сме. Умираме, но друго не ни се прави, освен това да сме отчаяни”.

“Ние сме нацията на изнежените и чувствителни грубияни. Много ломотим, но ни се разтреперват краката, когато се наложи да си развалим рахата. Това после ни излиза през носа. Всичко това го научих от телевизията”.

Фотограф: Атанас Кънев

Питбулът на Коцето слушаше спокойно и само веднъж поиска да участва в дискусията, потвърждавайки думите на стопанина си. Е, беше с повод, защото в центъра на София няма как да се движи по друг начин, нито да влезе в НДК. Но не изяде никого и беше много любезен.

На екран зад нас “Перото” прожектираше кадри от видеоклипове на Коцето и Ренегат. Ave Maria, Балада за Ивайловград по стихове на големия Ивайло Петров, “Едно сърце”…

Видео клип “Едно сърце”, F2F Studio

Рок-група РЕНЕГАТ с премиера на новия си видео-клип към баладата „Едно сърце“

А другият сборник с разкази на Константин Кацаров, „Обвързани момичета“, очевидно вече бе грабнал не едно сърце от дамската публика. Поканих я да избере свой любим момент и да го сподели с всички. Желание не липсваше.

Фотограф: Атанас Кънев
Фотограф: Атанас Кънев

Дамите четоха, питаха, после се редиха на опашка за автограф. Ако вечерта нямаше времева рамка, съм сигурна, че беше възможно да осъмнат в разговори с писателя. За жените, за мъжете, за идеалната жена, за връзките, за ревността и раздялата, за любовта. Защото всеки от тях говореше от свое име.

Коцето сам призна, че пише за своите истории. За себе си. За жените, в които се е влюбвал, с които е бил, които е обичал и от които си е тръгвал. А какво ще напише след „Обвързаните момичета“? “Вед” 2. Защото по думите му имаме нужда от човещина.

Може да поръчате книгите на Константин Кацаров от авторската му страница във Facebook. А аз ще завърша само с това, че в тях ще разпознаете и свои емоции. Но ще ги погледнете от нестандартен ъгъл и обобщени с нестандартни заключения. При всички случаи това ще ви накара да мислите. И да четете още. Tова също e грамотност. A както каза сам авторът: Секси е да си грамотен”.

Не пропускайте също:

2023: Лиляна Георгиева спечели първите си 2 титли „Национална шампионка“ за 2023-та

2017: Константин Кацаров и рок група Ренегат подкрепят кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“

„Ноти в Театъра“ и Ренегат в подкрепа на децата с муковисцидоза

Коцето от Ренегат поръча апарат за дишане на деца с муковисцидоза

Кислородният апарат от концерта „Ноти в театъра“- вече в Детска клиника на УМБАЛ Пловдив

Спешен прием в болница на Коцето от РЕНЕГАТ отменя представяне на книгата „Пепел“ и благотворителен концерт на РЕНЕГАТ

2016: Билетите за „Белия концерт“ почти свършиха, рокаджии набират средства за клиниката по детска онкология в Пловдив

Филмът „Симеон – от расото до короната“ – във Велики Преслав в Европейската Нощ на музеите

2015: Пътна карта към целта да няма нито едно изоставено дете в Пловдив тръгва от нова обществена група към местната власт

Обединихме усилия, за да осигурим тоалети за бала на всички абитуриенти от социалните заведения в Пловдив

2013: Рок група РЕНЕГАТ празнува 14 години; създателят и вокалът й Константин Кацаров – пеем само на български

Документален филм на Ф2Ф Студио ще разкаже историята на Симеон Велики и Златния век: очаквайте през декември излъчване в F2F TV

Десетки снимки на публиката със „Симеон“ след премиерата на филма „Симеон – от расото до короната“

2013: Светски моменти в Пловдив с Мис Българка в САЩ Невена Чалова

Мис Българка в САЩ пя народна песен на Античния театър и опита храната на инките във втория си ден в Пловдив

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...