След Париж: 8 самоуки художници с изложба и у нас

Картина на Росен Карамфилов

След Париж „Българският Арт брут“ представя и у нас 8 самоуки художници. Това са Русчо Тихов, Иво Димчев, Росен Карамфилов, Борислава Марчева, Мартин Рангелов, Алексей Алексиев, Борис Иванов и Денис Попов.

Изложбата Outside the box / „Извън рамката“ подрежда в Doza Gallery повече от 70 техни творби, някои – непоказвани досега. Инициатор и продуцент на изложбата е Десислава Бинева, директор на Българския културен институт в Париж, а кураторите са Десислава Бинева и Милена Едвиг.

С арт брут изложба на седем от творците, които можем да видим от днес в първата подобна експозиция у нас, Българският културен институт откри сезона си в Париж миналата есен в партньорство с Outsider Art Fair. Експозицията предизвика голям интерес, а културните експерти на нашето представителство в града на Сена я определиха като „една от най-оригиналните, ексцентрични и необичайни изложби, които сме организирали през последните години”. 

Арт брут изложба на бълграски творци в Париж

“Българският Арт брут“ е дългосрочен проект, който се фокусира да събере, обобщи и популяризира български артисти от маргинализирани социални групи, сред които на хора с физически или психични заболявания, на творци без художествено образование и извън нормата на „официалното“ изкуство.

F2F Поезия: Малката поема – Росен Карамфилов

„Зов“ на Росен Карамфилов: най-дългата поема на български, която може да се филмира

„Получиха ми се нещата“ с Росен Карамфилов

Интервю без монтаж с Росен Карамфилов

Росен Карамфилов е поет и писател. Церебрална парализа по рождение го приковава в инвалидна количка, но обича да се шегува, че тя е прикована към него. През 2020 спонтанно започва да рисува. Казва, че понякога в това намира духовна връзка с баща си, известният и обичан художник от Пловдив Кольо Карамфилов, починал внезапно през 2014 година.

Стерео интервю на Екатерина Костова f2f с Росен Карамфилов за новата му книга

В интервю „с орел на рамото“ Росен Карамфилов пред F2F TV: Новата ми метафора е тишината

Борислава Марчева е завършила е Английската гимназия в Бургас. Заминава да учи във Великобритания, но прекъсва обучението си поради диагностицирано психическо заболяване. Рисуването е част от лечението ѝ и постоянно занимание към днешна дата. Създава чудни светове, в картините ѝ заживяват животни, приказни герои, несъществуващи същества разказват фантастични истории.

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

Денис Попов е единственият незрящ скулптор в България. Няколко години се бори за правото си да учи в Националната художествена академия в София, където наредба не позволява приема на незрящи. Успява да сстане студент на НБУ в специалността „Керамика и порцелан. Дигитални форми“ с ръководител проф. доктор Моника Попова.

Алексей Алексиев е дърворезбар, съживяващ изсъхнали дървета в Софийските градини и паркове, а в останалото време изработва изящни миниатури от дърво. След 4 неуспешни опита да бъде приет в Художествената Академия в София, Алексей се дипломира като инженер-химик.

„Утвърдени творци от XX век до днес“ – талант и характер извън конюнктурата

Боре Иванов е роден в Стара Загора, но животът му го води първо в Казанлък, а след това и извън страната. Емигрирал за три години в ЮАР, се връща в Казанлък, където издава книга за живота си в Южна Африка и ѝ посвещава изложба. В началото на новото хилядолетие заминава за Париж, където твори до днес. 

Иво Димчев също живее предимно извън България. През 1997 е приет в специалност „актьорско майсторство“ в класа на професор Крикор Азарян, но учи само година. За неговите творби се казва, че са “екстремна и пъстра смес от пърформанс, танц, театър, музика и фотография”. Той е автор на над 30 представления и има множество международни награди за танц и театър в Европа, Северна и Южна Америка и Азия.

Колоритът на Азия изгря във фото изложба в Арт пространството на Dynaphos

Мартин Рангелов е запален от скулптурата от детските си години и никога не ѝ изменя, независимо къде завършва и какво работи. Дипломира се в училище по ветеринарна медицина, готвач е в ресторант в София. Останалото време посвещава на съзидание – твори в дома си с восък и полимерна глина без предварителни скици. Изработва изключително прецизни маски и малки скулптури, сякаш излязли от фантастичен филм.

Духът на Севера говори в столичната Галерия „Финес“

Русчо Тихов, определян като “особняк, самобитен, бохем, екстроверт, постоянно променящ посоката на личната и професионална си съдба е самоук артист”, е работил като литературен редактор, преводач на емисиите за чужбина на БНР, превеждал е от френски романи, пиеси и друга художествена литература. В края на 60-те години се установява в Париж. Експериментира с образи и символи, контрапункти, религиозни мотиви, голота, еротика.Умира през 2017-та, няколко месеца след първата си и единствена самостоятелна изложба.

Изложбата в Doza Gallery се открива днес, 19 януари, от 18:00 часа.

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Не пропускайте още:

С изложба на Георги Божилов – Слона,  Старинен Пловдив отбелязва 49 години от създаването си

Две художнички носят с изложба в Пловдив морски полъх от Северното Черноморие

Животът и делото на почетния професор на НАСА Виден Табаков – в изложба в Пловдив

Българското консулство във Валенсия с документална изложба за гражданското общество по време на Холокоста

Лицата на испански миньори – във фотоизложба в София

Албум и изложба на Илия Бешков в търсене на истината за човека

Ретроспективна изложба под тепетата за рождения ден на Жорж Трак

Изложба в Пловдив, достъпна и за незрящи, за 120 години от рождението на Цанко Лавренов

Доайенът на пловдивските художници Иван Поповски с изложба в Пловдивския културен институт

Може да харесате още...