Пейовата стая в дома му – мястото, където се събуждат страстите на поета

Снимка: F2F TV

Каменен зид на улица “Крачолови” в Чирпан завършва извивката ѝ и води в дома на поета, когото всички познаваме като Яворов. Едва ли много от нас помнят, че това е псевдоним, който той приема години след раждането си. Едва след като перото му започва да се развихря, а копнежът по свободата на Македония е на път да го хвърли в бурята не на думите само, а и на делата.

Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

Къде са узрели и едните, и другите Пейови страсти, ако не най-първо в мислите и душата му? Те пък – отгледани в тихата стая на родната къща. С прозорчета към подреден двор, в който и днес чемширите зеленеят вечно, а наровете ронят плодовете си, обли като слънцето и луната, напълнени с цвета на кръвта.

Борис Христов с наградата „Яворов“

Легло с желязна рамка. Над него виси детска фотография на Пейо, първото дете на Крачолови. Маса, на която да пише, и долап за книгите, които чете. Това е почти цялото обзавеждане. Сред тях започва полетът. И на поета, и на воеводата. Роден преди 145 години в кухнята с огнището и минаващ на пръсти покрай гостната, където е била територията на майка им и баща им, разказва екскурзоводката в Къща-музей “П. К. Яворов” Михаела Начева.

Да се разходим в дома на Яворов

Безценно наследство е този дом днес за нас, които помним Пейо Яворов и още знаем наизуст негови стихове. В него грижливо се пази уютът от миналото. Но той не е застинал в музейното си битие, а живее с духа на всяко следващо поколение. С прохождащите поети, които тук получават възможност да премерят талант, с дарбата на деца и младежи да рецитират Яворов или да пресъздават с четка образи и картини от стиховете му.

Снимка: F2F TV

За всичко това през 1973 годна до Къщата-музей е построена експозиционна зала, в която е проследен пътят на Пейо Крачолов и се провеждат културни срещи. Стената ѝ към задния двор е със сграфито на маестро Димитър Киров. Наратък се ширва просторен амфитеатър със сцена за споделено под небето изкуство. Оттук може да стигнеш и до галерията с името на големия художник Никола Манев, завещал я на родния си Чирпан с 20 от своите картини.

Снимка; F2F TV

Снимка; F2F TV

И тази година десетки събития, посветени на Яворов, очертават различията, но и напомнят за връзката между изкуството тогава и днес. В Яворовите януарски дни те ще продължат до края на месеца.

Арменци изграждат хачкар в двора на къщата на Яворов

А в двора на родния дом на Пейо Крачолов е издигнат постамент, който тепърва ще стане основа на висок каменен кръст, дар от арменците в памет на своя закрилник. Очаква се хачкарът да пристигне от Армения – първата християнска страна, и тържествено да се освети в юбилейната за рождението година на Яворов.

Не пропускайте още:

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...