Борис Христов с наградата “Яворов”

Снимка: F2F TV

Големият Борис Христов бе удостоен с националната литературна награда “Яворов” в 145-тата годишнина от рождението на на Пейо Крачолов. Той не присъства на церемонията по получаване на отличието, а изпрати писмо до община Чирпан, учредила приза.

Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

“Съжалявам, че не мога да бъда с вас на празника! Вестта за номинирането ми с националната награда на фондация „Яворов“ и община Чирпан ме свари над коректурите на антологията „Пейо Яворов“ (избрани негови творби) , част от поредицата „Българска лирика“ на издателство „Рива“, върху която работя отдавна”, отбелязва Борис Христов.

Национална Яворова литературна награда за поезия
Автор: Музафер Сабри
Снимка: ФБ Тодор Иванов

По думите му за читателя би било по-лесно да узнае неговото разбиране на Яворов чрез избора на стиховете, в подредбата им и в оформлението на антологията. “Събирането на творбите на любим поет от различни периоди в едно книжно тяло напомня неделните срещи в селския храм – където вярващите са дошли да чуят гласовете си, да се черкуват… и усетят, че все още са в живота”, прозвучава като метафора от поезията на Борис Христов обяснението му.

Огънят на Яворовата поезия Снимка: F2F TV

“Обичам антологиите – за мен те са начин да изразя своята почит към любимите автори, но и начин да прикрия срама от ниския ни ръст (почти без сянка) до ръста на поетите от миналото”, посочва още той в писмото си. А по повод на наградата допълва:

“Знайно за поета Пейо Яворов е, че е награден веднъж… – с кръст за храброст, като доброволец в Македоноодринското опълчение. Позволявам си, все пак, да смятам себе си като един от близките, един от множеството племенници на поета, на които той е посветил „Часът на синята мъгла“,

„…когато млъква шум и тишината стене,

при своите прозорци седнали без мощ…“

Племенникът, който никога не се сбогува с него!

И никога не му нашепна – „лека нощ!“

Ден след като Чирпан запали огъня на Яворовата поезия за 55-ти път и връчи литературното отличие, на метри от родния му дом в къщата му музей поетичен рецитал събра съвременните творци Димитър Гачев, Трифон Митев, Ахавни Кеворкян, Йорданка Белева, Албена Тодорова, Ина Иванова и мен.

Арменци изграждат хачкар в двора на къщата на Яворов

Мисля, че е повече от щастие да споделиш свои творби в ниското под високата поезия на Яворов. С видеото от нея ви правя съпричастни на тази вечер – 145 години след рождението на големия поет.

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Не пропускайте още:

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Може да харесате още...