Соня Йончева изгрява като руската принцеса Федора в кинотеатрите на 2 континента

Снимка: SY11

Днес българското сопрано Соня Йончева ще изгрее в големите кинотеари в Америка и Европа като руската принцеса Федора в новата постановка на едноименната опера на режисьора Сър Дейвид Маквикър, Метрополитън Опера. Заедно с нея се изявява полският тенор Пьотр Бечала.

Соня Йончева е „Певица на годината” на Опус класик 2021

На премиерата на 31 декември в Ню Йорк публиката посрещна с бурни овации Йончева още при появата ѝ на сцената, съобщават медиите отвъд океана. Ето само част от възторжената критика за българката:

Broаdway review: „Сопраното Соня Йончева, един от най-завладяващите артисти днес, пее главната роля на руската принцеса от 19-ти век, която се влюбва в убиеца на годеника си, граф Лорис, изпята от звездния тенор Пьотр Бечала.

Йончева блести в тази сложна роля, а гласът й е могъщ и овладян“

Снимка: SY11

The New York Times: “Сопраното Соня Йончева и тенорът Пьотр Бечала, играещи аристократи, затворени в поредица от предателства и контрапредателства, пеят страстно – обичани и яростни; Постановката на Дейвид Маквикар е динамична и красива.“

New York Classical Review:„Мирела Френи, последното сопрано, което пее Федора в Mет, излъчваше величие и сдържана страст.  За сравнение Йончева беше по-властна и опасна, пеейки със свобода, която не се забелязваше нито в соловия ѝ рецитал, нито като Елизабет дьо Валоа в „Дон Карлос“ от Верди миналия сезон.  Емоционалната буря на Федора разпали емоции в Йончева, което доведе до свободно плавно, сладострастно звучене, равностойно на физическия блясък, който тя внесе в ролята.”

Снимка: SY11

Федора“ е сложна опера, за която е нужно време както на артиста, така и на публиката да се ориентира в заплетената фабула“, споделя Йончева. За нея срещата с героинята от едноименната опера на Умберто Джордано е втора, след успеха ѝ през миналата година в същата роля в постановка на „Ла Скала“ в Милано.

Двете постановки на операта в „Ла Скала“ и Метрополитън са коренно различни. В Италия е направена съвременна версия, а в Ню Йорк – класическа.

И двете са предизвикателство за мен като артист, защото изискват добро актьорско разчитане на либретото и отлична вокална форма“, казва българското сопрано.

Ролята на Федора е първата поява на живо в Ню Йорк на Соня Йончева след Ковид-19. През новия сезон тя ще се задържи в Ню Йорк дълго, защото ще участва в още няколко постановки на Метрополитън. В края на февруари ще пее в „Норма“ на Белини след успеха ѝ в същата роля в „Ковън гардън“ в Лондон и Театро „Роял“ в Мадрид. Публиката ще я види и в „Бал с маски“, „Медея“ и „Дама Пика“, за чийто премиери все още няма дати.

А кога ще я видим и чуем у нас?

Снимка: SY11

Световноизвестното сопрано ще зарадва българските си почитатели с два концерта с бароков репертоар – на 12 и на 15 април в столичната зала „България“ заедно с фестивалния оркестър „Изкуството на барока“ с диригент Зефира Вълова.

Снимки: SY11

Не пропускайте още:

2022: „Мадам Бътерфлай“ открива сезона на Опера Пловдив

2019: „Италианката в Алжир“ на Старозагорската опера идва в Пловдив

2018: Васко Василев излиза на пловдивска сцена на 8 ноември с оркестъра на Кралската опера

2017: Варненската опера отбелязва 70 годишен рожден ден

Страстна Сарсуела и изненади за децата в Опера Пловдив за старт на 2017

2016: Рок операта „Исус Христос Суперзвезда” с Наско от БТР и Християна Лоизу от Х-фактор

2015: Операта „Рейнард лисицата” за първи път на карловска сцена

Пловдивска опера посреща публиката с шоколад и вино на „Любовен еликсир”

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...