Чирпан запалва за 55-ти път огъня на Яворовата поезия

Плакат: Община Чирпан

Огънят на Яворовите януарски ще бъде запален този следобед в 17 часа в родния град на поета Чирпан. На днешния ден се навършват 145 години от неговото рождение, а честването му в Чирпан отбелязва 55-ти път. След това с огъня на Яворовата поезия тръгва шествие от къщата музей „Пейо К. Яворов“ до парка с неговото име, където по традиция се откриват яворовските празници.

В Пловдив започна „Месец на Радичков“

Преди това, от 16:30 часа, доц. Елка Трайкова представя в изложба списание „Мисъл“ като ярка българска диря в европейското културно наследство. Списанието се създава точно преди 130 години, а Яворов е неотменна част от него.

От 18:00 часа е залата на общината ще се проведе тържествената Яворова вечер, на която ще бъде връчена Националната Яворова литературна награда за поезия. Тази година поетичен рецитал под наслов „Яворов – душа в пламъци” ще изнесат ученици от СУ „П. К. Яворов” с ръководител Стоянка Търгова.

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света

Утре от 13 часа в залата на общината ще се проведе кръгла маса „Хайдушките ни копнения“, а час по-късно ще се честват 80 години от рождението на проф. Михаил Неделчев с прожекция на документалния филм „Срещи на първия ред: проф. Михаил Неделчев с Пейо Яворов“ на режисьор Валери Яков.

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

След премиерата на книгата „В класиката от Христо Ботйов до Борис Христов“ на проф. Димитър Михайлов от 17 часа къщата на Яворов ще събере на рецитал поетите Димитър Гачев, Албена Тодорова, Йорданка Белева , Атанас Капралов, Трифон Митев, Ахавни Кеворкян и Ина Иванова. Развълнувана съм, че съм поканена свои стихове да чета и аз.

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

Съботният ден ще завърши с концерт на вокална формация „Светоглас“, а в неделя по обяд в залата на общината ще се открие изложба на участници в Единадесетия национален конкурс за рисунка „Недорисуван свят“, на която ще се наградят отличените. Наградите си ще получат и най-добре представилите се ученически национален литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“.

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

Неделните събития включват още премиера на книга и концерт. Музикални изпълнения ще съпътстват и другите събития в трите дни от днес до неделя.

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

След редица още постановки, изложби и поетично-музикални срещи Яворовите тържества ще приключат на 26 януари, когато от 17:30 часа в къщата музей „Пейо К. Яворов” ще е премиерата на книгата „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание” от Катя Зографова.

Не пропускайте още:

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Панаири, книги и Коледа – могат ли да бъдат за всички?

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Как се избират коледни елхички в 8 европейски страни?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...