В Пловдив започна “Месец на Радичков”

С представяне на 12 тома от събраните съчинения на Йордан Радичков в Епископската бализика на Филипопол снощии в Пловдив започна фестивалът, посветен на писателя. Събитието даде начало на още серия събития – филми, изложби, театрална постановки и лекции, обединени под името “Месец на Радичков”.

Георги Цанков: Ако езикът ни не беше непопулярен, литературата ни щеше да е много уважавана в света


Повече от 12 години проф. Инна Пелева събира, сравнява и контекстуализира мноогобхватното творчество на автора. В томовете са събрани всички текстове – публикувани и непубликувани, като финалният том представя речи, изказвания и статии на Йордан Радичков по различни поводи. На 20 и 22 януари отново в Епископската базилика изкушените от творчеството на писателя ще имат възможност за среща с проф. Пелева, която и в двата дни ще изнесе лекции за многоликото творчество на автора.

Нашето посолство в Мадрид тръгва „По пътеките на България в Испания“

От днес до 19 януари ще бъдат прожектирани четири филма за него. Началото им е в деня на българското кино с лентата на режисьора Андрей Паунов „Януари“. В нея участва звездният екип Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Борислав Чучков. Заедно с „Януари“ жители и гости на Пловдив ще имат възможност да видят дигитализираната версия на емблематичния филм на Бинка Желязкова „Привързаният балон“, която беше показана само веднъж в София, както и две документални ленти за Радичков. „Черказки хроники“ на режисьора Димитър Петков е единствения документален филм за и със участието на Йордан Радичков, и за „Бялата сцена и Радичков“ на режисьора Димитър Шарков.

След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

Програмата е обогатена с никога непоказвани досега оригинали на илюстрациите на Йордан Радичков. Ще може да се видят в Студио Пункт на 14 януари. Така посетителите ще могат да преоткрият Радичков като художник. Известен с илюстрациите си на най-обичаната детска книга „Ние, врабчетата“, авторът рисува през целия си живот като завещава огромен архив от никога непоказвани оригинали.

„ОБРАТ-но в себе си“ в София: Как книгите срещат хората

Финал на програмата ще даде спектакълът на Катя Петрова „Бомбето“ в Кукления театър в Пловдив. Спектакълът е носител на отличията Grand Prix от Международният куклено-театрален фестивал за възрастни “ПИЕРО” 2021 и отличие за режисура на Катя Петрова, както и награда Пловдив 2021 в категория “Произведение на изкуството, предназначено за деца”.

Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

Организаторите от Издателство Нике информират, че всички събития са с вход свободен, освен „Бомбето“. За спектакъла ще има билети на преференциални цени.

Не пропускайте още:

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Панаири, книги и Коледа – могат ли да бъдат за всички?

Христо Фотев и Петя Дубарова в учебниците по литература от 2020-та

Учителят по литература Атанас Пирянков с 5+ за първата си книга

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Как се избират коледни елхички в 8 европейски страни?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...