Обявиха конкурс за стенопис върху близо 100 кв.м., посветен на поета Шандор Петьофи

Любов и свобода

Две неща ми трябват на земята –
те са любовта и свободата.
Жертвал бих живота безвъзвратно
за любов,
любовта да дам за свободата
съм готов.

Тези стихове на унгарския поет Шандор Петьофи са в превод на Невена Стефанова. Само от тях едва ли може да се напарави аналогия с поезията на Христо Ботев. Но това, което обединява двамата, е не само страстното перо, годините, в които са живели и творили, са още два факта: участието им в революционната борба на своите страни и ранната смърт. Ботев загива на 28. Петьофи умира на 26.

Честваме 175 години от рождението на Ботев с „Политическа зима“

Тази година у нас отбелязахме 175 години от рождението на Христо Ботев. Отново през януари се навършиха и 200 години от раждането на Шандор Петьофи. Догодина училище в Хасково ще празнува половин век, откакто носи неговото име. За юбилея от рождението на поета-революционер сега “Институт Лист – Унгарски културен институт София” и екипът на “София Графити Тур” обявиха конкурс за стенопис върху външната стена на учебното заведение. Тя е с площ 97 кв.м. и очаква най-добрия проект от артисти в сверата на визкуалното изкуство, стрийт арта и графити.

ОУ “Шандор Петьофи” Хасково Снимка: организаторите на конкурса

“Търсят се най-добрите творчески проекти за съвременен стенопис, разглеждащ темата за любовта и свободата – артистична интерпретация на стихотворението на Петьофи “Любов и свобода”. Кандидатите имат пълна свобода на изразяване, използвайки техники, цветове и концепции по свой избор”, пише в отворената покана за конкурса. В него могат да участват професионални и млади художници (или художествени колективи) от България.

България отива за първи път на Театрална Олимпиада с „Коприна“ на пловдивската Драма

Кандидатурите включват попълване на формуляр, в който се изисква визуализация на стенописа чрез скица и/или дигитален дизайн, творческа концепция до 300 думи, портфолио на артиста и контакти. В регламента е записано, че всеки участник има право да изпрати едно художествено предложение, а крайният срок е 20-ти февруари 2023 година до 23:59 часа.

Победителят ще получи хонорар от 6 000 лв. (брутно възнаграждение с авторски договор) и материали за реализация на идеята си върху стената на училището.

Стената на ОУ “Шандор Петьофи” Хасково, готова за стенопис Снимка: организаторите на конкурса

Ще му бъдат покрити и разходите по транспорт и настаняване в Хасково за работния период, а той ще бъде заснет от професионален екип за видео и фото. Предвижда се през март той да участва и в групова изложба в “Институт Лист – Унгарски културен институт София”.

Месец по-късно Унгарският културен институт ще покаже в експозиция и най-добрите скици от конкурса. Най-доброто художествено предложение за стенопис, създадено от млад художник (до 25 години), ще получи ваучер от 500 лв. за художествени материали.

Не пропускайте още:

БНБ пусна сребърна монета с лика на Ботев

Честваме Ботев! Поклон с МОЯТА МОЛИТВА

165 години от рождението на Христо Ботев – поклон пред делото му, а думите му помним…

138 години от гибелта на Христо Ботев. Поклон с фйлетона му „Длъжностите на писателите и на журналистите“

Как се избират коледни елхички в 8 европейски страни?

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...