България отива за първи път на Театрална Олимпиада с “Коприна” на пловдивската Драма

Фотограф: Георги Вачев, facebook на Драматичен театър Пловдив

Спектакълът „Коприна“ е първата българска постановка, включена в официалната селекция на най-голямото театрално събитие в света – Театралната Олимпиада. Форумът ще се проведе от 1 април до 1 юли 2023 година в Будапеща.

“Коприна” ще се играе за последно тази година на 22 декември от 19 часа в Голямата зала Драматичен театър Пловдив.

Постановката на Диана Добрева е селектирана редом със спектакли на водещи световни режисьори като Иво ван Хове, Ромео Кастелучи, Робърт Уилсън, Хайнер Гьобелс, Силвиу Пуркарете, Кристиан Лупа, Деклан Донелан, Тиаго Родригес, Еудженио Барба, Алесандро Сера, Кристоф Марталер.

Театралната Олимпиада е създадена в Гърция през 1995 година от световни артисти

Гръцкият режисьор Теодорос Терзопулос разказва за идеята: „С разпространението на глобализацията се появи тенденцията да се мисли, че икономическата стабилност за страната е по-важна от тази духовна ценност и за хората от театъра стана по-трудно да правят театър. (…)Това работи срещу многообразието. Наш дълг е да ценим нашите колективни съкровища. Вярвам, че с Театралната Олимпиада изграждаме културни мостове, които ще ни помогнат да се разбираме по-добре.”

Духът на Театралната Олимпиада се пази и защитава от Международен комитет, включващ както учредителите, така и организаторите в страните-домакини. Досега такива са били градовете Делфи,(Гърция), Шизуока (Япония), Москва (Русия), Истанбул (Турция), Сеул (Южна Корея), Пекин (Китай), Вроцлав (Полша), Ню Делхи (Индия), Санкт Петербург (Русия), Toгa (Япония).

Фотограф: Георги Вачев, facebook на Драматичен театър Пловдив

Домакин през 2023 година, както вече стана ясно, ще бъде Унгария

За мото на събитието е избран стиха на големия унгарски писател и драматург Имре Мадач “О, човече, бори се, бори се, имай вяра; и доверие!“ За ръководител е определен Атила Виднянски, директор на Националния театър на Унгария и създател на най-големия международен театрален фестивал в Унгария MITEM.

Символът на 10-ата Театрална Олимпиада е библейският ковчег, чрез който се спасяват човека и неговите ценности. Театърът е „ковчег“, където традицията и иновацията вървят ръка за ръка, дори когато са в конфликт. В театъра и традиция без новаторство, и новаторство без традиция са задънена улица.

Спектакълът „Коприна“ е на Драматичен театър Пловдив

Той е създаден по романа на Алесандро Барико. Режисьор е Диана Добрева. За нея това е поредния световен успех след представянето на спектакъла „Калигула“ на фестивала в Шизуока, Япония, и Голямата награда за спектакъла „Одисей“ на фестивала на античната драма във Велес, Северна Македония. Драматургията е на Александър Секулов, сценографията – на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова, костюмите – на Марина Райчинова, видеодизайнът е на Петко Танчев.

„Одисей“ вдигна на крака публиката във Велес

Спектакълът е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

По информация на Драматичен театър Пловдив

Не пропускайте още:

2019: „Празникът“ на Малък градски театър – хипербола на абсурда

2016: Юбилейната 20-та „Сцена на кръстопът“ обещава качествен театър в напълно ремонтираната зала на Драмата

2016: 20 глътки вино за 20-тия рожден ден на „Сцена на кръстопът“

2016: „Малдорор” на сцената на Кукления театър в Пловдив тази вечер; режисьорката Ани Васева: Степента на гнилост на света не се променя

2016: Александър Секулов на сутринта след Аскеер-а: Радвам се на младата публика

2015: „Сцена на кръстопът” поставя Пловдив в центъра на театрална България

2015: „Сестри Палавееви“ – премиерният спектакъл на пловдивската Драма, който разравя следите от спомена

2015: „Ние сме вечни“ на Театър София – зов на децата ни срещу бесовете, които са вътре в нас

2014: 18-тата „Сцена на кръстопът” стартира

2013: Първият партизански роман, написан след края на комунизма, влиза в Пловдивския театър

2013: „Помогни ми да те возвыся“

2013: Галерия U.P.A.R.K. и 21 художници подадоха ръка на Пловдивската Драма заради изпепелената сцена

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...