15 пъти рекордьорката Лиляна Георгиева: Мечтая да вдигна българския флаг през 2023. Но всичко опира до пари

Лиляна Георгиева на първата ѝ тренировка след пожара в дома ѝ Снимка: Екатерина Костова

Запознах се с нея през 2015-та. Тогава беше рекордьорка на 3 км бягане и беше само на 14 години. Късаше чифт маратонки за не повече от 2 месеца. Но в Дом „Мария Луиза”, където израсна, нямаха възможност да ѝ насмогнат на скоростта, с която се състезаваше със самата себе си, за да се докаже. Лиляна Георгиева, наричана детето-чудо, днес е на 22. С 15 рекорда!!! Живее в мазе, което наскоро напълно изгоря.

Снимка: Facebook профила на Лиляна Георгиева

В момента се ремонтира с помощта на хората, откликнали на призива ѝ във Facebook. След набиране на средствата – само за 3-4 дни, Лили спря кампанията. „Не искам да злоупотребявам“, каза ми, благодарна на всички отзовали се. Надява се до празниците домът ѝ да се възстанови. Макар че тях ще прекара с единственото ѝ семейство – Спортен клуб „Актив 2013“ и треньора Недялко Боруков.

През 2015-та разказах историята ѝ в F2F TV и в Нова ТВ. Тогава директорската стая в пансиона се напълни с маратонки и спортна екипировка, част от които Лили все още използва. Днес мечтата ѝ е да развее българския флаг на международно състезание. А през 2023-та има и Европейско, и Световно.

Търсят се маратонки за 14 годишната рекордьорка на 3 км бягане у нас Лиляна Георгиева

Досега е била втора на европейско първенство и още не е чувала химна. „Понякога си го пускам – ей така, да ми е хубаво на душичката. Като застана на старта – си го предствям. И се надъхвам“, ми разкрива с онази нейна усмивка, с която бяга през живота си. От съвсем малка – първо като растяща в пансион. После – като състезател, който трябва да разчита единствено на външна подкрепа, за да развива таланта си.

„Това е срамота, да живее в един гараж! Това ли заслужава човек, който 15 пъти подобрява рекордите на България?! Стана втора на Европейското, една година ѝ плащаха заплата 400 лева. Браво, не е малко, но това момиче до вчера живееше със 150 лева на месец“, споделя треньорът на Лили. Не може да се начуди как е възможно толкова години политиците все още да не гласуват закон за спорта.

Лиляна Георгиева казва, че ще започне 2023-та отново отначало Снимка: Екатерина Костова

И ако в семейството му с три дъщери Лили е приета като четвърта, тя е наясно, че задружността не плаща сметки и заради пожара, който я е отдалечил от залата за десетина дни, все пак ще започне 2023-та отново от нулата. „Отначало – с екип, с лагери, с пари за подготовка. Защото примерно аз да отида на едно състезание в Турция, на мен ми трябват пари за самолет, за хотел, за възстановяване. Един Белмекен да направя – щото не мога само да тренирам в Пловдив, пак ми трябват средства. Аз мога много. Но всичко опира до пари“, убедила се е Лили.

На въпрос колко средства ще ѝ осигурят нова екипировка и спокойна подготовка за годината, 15 пъти подобряващото рекордите по бягане момиче отговаря: „Това са страшно много пари. Нямам представа, не съм го смятала. Но може би около трийсет хиляди лева за година“.

Лили даже не си пожелава от Дядо Коледа подобен подарък. Иска само здраве. А аз знам, че ако ѝ помогнем с набирането на средства, пораснало и помъдряло, детето-чудо ще ни покаже как една млада жена наистина ще надбяга съдбата. Заради българския флаг, с който иска да я победи. И заради мечтите на всички, които сме ѝ повярвали.

Може да го направим по банковата ѝ сметка:

IBAN BG08BPBI79244075130001 ЛИЛЯНА ГЕОРГИЕВА

Какво още разказаха Лили и треньорът ѝ пред мен, гледайте във видеото:

Не пропускайте още:

2022: Книгите с кауза в Димитровград: Добавихме и живот

2018: Близо 52 хил. лв. в подкрепа на сигурната семейна грижа за деца след Арт вечер на добродетелите в София

2017: Българка, лекар във Франция, вдъхнови 9 творци за благотворителна изложба в полза на Детската клиника по неврологични болести в Пловдив

2016: Най-доброто от Верди, Моцарт и Пучини в благотворителен концерт на Опера Пловдив

2016: Голямо благотворително хоро в подкрепа на онкоболните на 16 октомври

2016: Седмица на благотворителността във Варна

Внимание: измамници събират пари за мнима благотворителност през фалшиви профили в социалните мрежите

2015: 1290 лева събра за децата с муковисцидоза благотворителният 1 юни в Пловдив и в София

2015: Благотворително модно шоу облича абитуриентите от социалните заведения в Пловдив

2015: Доброволци ще майсторят коледни сладки за Дома за възрастни хора в Пловдив

Вечер на добродетелите набра 150 000 лв. в подкрепа на приемната грижа

2014: „Изкуство за живот“ обнови две отделения в Детската клиника в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив

2014: След благотворително кръводаряване събраха необходимите количества кръв за 21-годишния мотоциклетист в критично състояние в УМБАЛ „Свети Георги”

2014: Сайт за благотворителност създаде Алиансът за работа с доброволци

2014: Трима ученика от ОМГ „Акад. Кирил Попов“- с персонални стипендии по физика на името на пловдивската учителка Таня Радева

Различните лица на благотворителността – в гостуваща изложба в Исторически музей Пловдив

2013: Константин Кацаров и рок група Ренегат подкрепят кампанията „Муковисцидоза – да добавим живот“

2013: В Пловдив връчиха годишната награда за благотворителност Кудоглу

2013: Ротари клубовете в Пловдив събират благотворително средства за Драматичния театър

2013: Рашко Младенов и Константин Цеков играят благотворително за изгорялата сцена на Драмата в Пловдив

2012: КСУ „Св. Георги“ се включва в благотворителното възстановяване на дома на баба Дори в Крумово

2012: Група Б.Т.Р. ще подкрепи благотворителното дерби на отборите на ВВС и Ботев Пловдив

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Може да харесате още...