“Получиха ми се нещата” с Росен Карамфилов

“ОСМИ ДЕКЕМВРИ

Морисън се ражда

Ленън го застрелват

След тях няма

нататък”.

Това написа на стената си преди обед днес Росен Карамфилов – поет, писател, вокалист на рок банда и в първя локдаун открил, че може да общува с гениалния си баща Кольо Карамфилов, рисувайки.

2022: Арт брут изложба на бълграски творци в Париж

8 декември 2022-ра е първият ден на официалния сайт на Кольо. Създаден от един син за един баща. След като премина – както нарече кончината му Росен в първото ни интервю след нея преди 8 години.

Кольо Карамфилов си отиде…

2014: Интервю без монтаж с Росен Карамфилов

Снимка от умишлено нерамкираните графики, отпечатани за изложбата “Получиха ми се нещата”

Сайтът събира много от творбите на пловдивчанина, оставил следи, по които тепърва зависимите от изкуството му ще минават, за да го разберат. „Получиха ми се нещата, защото съм искрен„, казва Росен, работил с професионален екип и приятели по сайта в последните 7-8 месеца. Съдържанието му ще продължи да се допълва, разкривайки нови и нови лица на баща му.

Казабланка ще e винаги в Пловдив

Снимка от умишлено нерамкираните графики, отпечатани за изложбата “Получиха ми се нещата”

Това, което в голяма степен през 90-те години на миналия век оформи метафоричния му поглед към живота, успяхме да видим в изложбата „Получиха ми се нещата“ – 11 графики на Кольо Карамфилов, отпечатани от Емануела Ковач и представени в столичната Галерия Интро само за няколко часа на 7 декември, рожденият ден на Кольо. A галерия УПАРК в Пловдив снощи събра в специална експозиция негови рисунки.

Довиждане, Коле – защото няма как да си тръгнеш от нас…

„Това е като някаква събирателна капсула на всичките ми усилия в името на това баща ми да остане във вечността. Много е важна разликата в това да застине във времето и да остане във вечността – аз правя тази разлика и точно това, че я правя, ме подтиква да осъществявам тези неща: и сайта, и изложбата. Докато мен ме има и докато съм тук, постоянно ще се правят неща за баща ми“, казва Росен.

Снимка от умишлено нерамкираните графики, отпечатани за изложбата “Получиха ми се нещата”

Още за съмишлениците, с които събират творческото наследство на Кольо К., за да го съхранят като културна ценност; за независимостта, за синьото и тъмносиньото като цвят, чиято дълбочина измерва колко овладяна и трансформирана в творческа мощ може да бъде тъгата; за разговорите между баща и син, които се водят само в сърцето, и за песните, по чиито стълби продължават да стигат един до друг – гледайте във видеоинтервюто тук и в youtube канала ни.

Видеоинтервю с Росен Карамфилов

Следете Facebook страницата на F2F TV абонирайте се за youtube канала ни! А ако желаете да рекламирате свой продукт или събитие чрез текст, аудио или видео, не се колебайте да се свържете с мен на електронна поща: kate@f2fstudio.com

Не пропускайте още:

2012: В интервю „с орел на рамото“ Росен Карамфилов пред F2F TV: Новата ми метафора е тишината

2013: За старата бохема, облаците и хората, пясъка, джаза и първите 50 – Кольо Карамфилов пред Катя Костова, face to face

2016: 2 години, откакто Кольо К. бди над хълмовете на Пловдив

2016: Откриват Музей на Група РЪБ, седмицата на съвременното изкуство под тепетата – със същото име

2019: „Необозримо за Кольо К.“ ще ни събира през януари в Градската галерия в Пловдив

F2F Поезия: Кръстове – Екатерина Костова

Може да харесате още...