Първият сняг посребри Лилково

Първият сняг посребри пловдивското село Лилково днес предиобед. “Комините ни пушат от два месеца, но в днешния снежен ден е особено приятно. Продължава да вали сняг, но не е студено +1 градуса”, разказа за F2F TV Мариана Димитрова, администратор на Facebook страницата на кметското наместничество в родопското селце.

“Тук е приказка всеки сезон. Мястото е магнетично! Селото ни е малко и живеещите тук – още по-малко. Намира се на 1440 метра височина в средни Родопи”, допълва за всички, които не познават чудните родопски села край Пловдив.

Лилково е едва на 36 км. от областния град, но докато го стигнеш, минаваш през колоритния път от Първенец през любимото ми Храбрино. Живописните завои след него ще ви изведат до Бойково, а оттам още нагоре, сякаш се изкачвате към небето, ще стигнете и до Лилково.

Това е и най-прекият път за Беломорска Тракия. А ако пък пожелаете да влезете и по-навътре по него, ще откриете, че на 15-тина километра от селото е хижа “Персенк”, а още по-близо – връх “Модър”. Не е далече и местността „Бяла черква“. И да, освен вдъхновяващи гледки, Родопите ще наситят дробовете ви с въздух, който и ще ви нахрани, и ще ви опияни!

“Свекърва ми е лилковка и е предала на съпруга ми, а той на мен – любовта ни към селото. Щастливи сме, че живеем тук и всеки ден се радваме на красотата около нас”, допълва Мариана Димитрова, а с топлите ѝ думи говорят и нейните снимки с латинките, каменните стъпала, дървените оградки и магичната родопска гора.

А това е любов. Чиста като първи сняг 🙂

Снимки: Мариана Димитрова

Не пропускайте още от годините:

Песента на Орфей – връзка между света на мъртвите и живите

Родопска угодия в Девин в петък и събота

Кулинарни майсторки от село ще споделят рецепти с готвачи на пловдивски ресторанти

Изненада за децата на отец Иван в Нови Хан … или как едно конче от Храбрино си намери дом

„Чуйте Девин“ със 120 гайдари под родопското небе

С теснолинейка на 6 и 7 май из Родопите, Рила и Пирин 🙂

Полетата над Горнослав – пълни с билката за 99 болести

Пловдивски автори потеглят високо в Родопите на „Ателие за благи думи” при писателката Мона Чобан

Съботна разходка из няколко ферми, събрани под един покрив в Пловдив или как си купих нова блуза

Може да харесате още...