Филмът: 12 АБ Долна Митрополия – дом, криле, светиня

Снимка: Павел Бусерски

Ако попитате един авиатор какво е Долна Митрополия, никога няма да ви отговори, че е град в Северна България, център на община в област Плевен, разположена сред хълмистите възвишения между част от долините на реките Дунав, Искър и Вит. Ще чуете друго. Разказ за едно летище и хората в него.

12 Авиобаза Долна Митрополия ще посрещне деня на българските ВВС с филм

Тук се изковават крилете на първия български космонавт генерал лейтенант Георги Иванов. Днес за това говори паметната плоча върху стената на щаба, точно срещу паметника на Георги Бенковски – патрон на военно-въздушното училище, с което АБ Долна Митрополия дели един двор.

Пак тук са се учели да летят петият президент на България – генерал Румен Радев и генералите Михо Михов, Симеон Симеонов, Никола Колев и Константин Попов, достигнали до най-високия пост във военната йерархия – началник на отбраната. Военно-въздушното училище завършва и настояшият служебен премиер на страната Димитър Стоянов.

От днес дежурство за охрана на българското небе ще се носи от Летище Пловдив

Снимка: Павел Бусерски

Докъде ще стигне новото поколение авиатори – летци и авиационни специалисти, които се подготвят тук – времето ще покаже. Задачите на АБ Долна Митрополия днес обаче са не само да им даде криле. Но и да ги научи да се приземяват. С всяка тренировка. С всяка задача.

В Центъра за летателна подготовка ключов за тренировката на младите пилоти е придобитият през 2019-та година модерен тренажор за полетни и навигационни процедури за самолет Пилатус и компютърно-базираната система за обучение на PC-9М. Авиобазата разполага и с „Център за подготовка и обучение”, където се провеждат курсове основно на сержантски и войнишки състав за всички ВВС.

Всеобхватна е и дейността по осигуряване на летенето с надеждна комуникационна, информационна и навигационна поддръжка. А къде без логистика? Базово звено, в което зареждането на самолетите с гориво е само една от задачите.

Снимка: Павел Бусерски

Без труда на хората във всички звена дотук не може да се осъществи нито един полет. Но и нито един пилот не се учи да лети сам. До него са инструкторите от авиобазата. За безопасността се грижи отделна служба. И всички са наясно, че за здравото стъпване на земята освен дисциплината, са важни планировката и отчитането на летателната дейност.

Самолетите, с които в момента 12-та Авиобаза Долна Митрополия обучава пилотите, са едни от най-модерните учебни турбовитлови самолети в света – швейцарските “Pilatus” PC-9M, както и произведените в Чехия реактивни L-39ZA и леки витлови учебно-тернировъчни самолети “ZLIN Z242L”. А командирът на базата полк. Петър Банков разказва за новото поколение летци:

полк. Петър Банков, командир на 12 АБ Долна Митрополия Снимка: Павел Бусерски

“Младите пилоти ме радват много. Наистина са хубави, добри, дисциплинирани момчета. Младото дава надежди. Над 30 години имам служба в авиацията. Когато преди 5 години бяха назначен на тази длъжност, животът ми в авиацията коренно се обърна. Тогава разбрах, че едно е да си пилот и да отговаряп само за себе си. Друго е да обучаваш младите пилори. В АБ Игнатиево също бях инструктор, но там бях инструктор на подготвени пилоти. Тук усещането е друго. Тук качваш пилот за първи път. Тук усещаш вълнението му, трепета му преди да се качи, високия адреналин след първия полет. И не крия удовлетворението като видиш, че един млад пилот расте пред очите ти”.

И ако попитате един авиатор какво е Долна Митрополия, той може да ви разкаже всичко това и много повече, защото всеки ден го живее. Но ако сте спечелили доверието му, може да ви допусне и по-близо. До дома си. До крилете си. До своята светиня. Как – гледайте във филма на Ф2Ф Студио и Динафос

Не пропускайте още от годините:

Летище Долна Митрополия на 75 години

Небето ни вече няма да се пази само от българските ВВС

В международния ден на авиацията F2F TV ви показва първата демонстрация на Кугър, пилотиран от бг пилот

Студенти от Пловдив победиха ВВС във въздушен бой

Бивш военен авиатор разкрива тайната на дълголетието… с ябълков оцет

Може да харесате още...