Минеков: Ще бъда принуден да изхвърля близо 60 млн. лв. за култура на боклука

Велислав Минеков – служ. министър на културата

“На 23 декември ще бъда принуден да изхврля близо 60 млн. лева на боклука. Такова чудо не се е случвало”! Това обяви на пресконференция в Mинистерството на културата служебният министър проф. Велислав Минеков.

Той обясни ситуацията със 7-те месеца на управление преди служебния кабинет: „Оказа се, че бюджетът през онези 7 месеца на управление почти не е бил докосван – само една трета от субсидията приблизително е била разходвана. И за перида нито един договор, нито една общeствена поръчка! Дори заветната поръчка за пловдивската музикална зала, която беше готова миналата година и която стои в отчета на предишния министър тепърва тръгна като обществена поръчка с голямо закъснение!

Нулева година за археологията. Тепърва започнаха теренни проучвания – с много голямо закъснение подписвам средства от септември, октомври и дори ноември. Такова нещо в министерството не е било, откакто съществува. Капиталови разходи от 55 млн. , които трябваше да са 90 – разходвани 0%“.

Минеков нарече случилото се „срамно явление“ и попита с какви очи ще отиде при министъра на финансите и ще моли за увеличение на бюджета за идната година, след като за тази бюджетът ще остане неразходван? „По някакъв начин нося и аз отговорност. Но щетата е наистина в особено голям размер при цялата мизерия на министерството“, подчерта емоционално министърът.

Предстоят му разговори с политическите партии за постигане на съгласие за парите за култура. Предложението за идната година е бюджетът за нея да се повиши със 160 млн. 303 хиляди лв. Проектът за 2024-та предвижда учвеличение с още 155 млн. 630 хиляди. А за 2025-та – покачване с още 142 млн. 50 хиляди лева. „Ако това се случи, ще бъдем частично щастливи. Но за съжаление няма да се случи това, което трябваше да стане още миналата година. И съжалявам за положените усилия, съжалявам за всички, които ще пострадат от това, което не се състоя“, заключи Минеков.

Не пропускайте още:

Арменци изграждат хачкар в двора на къщата на Яворов

И от годините:

Министерство на културата: До септември 2018 г. изгорелите тютюневи складове в Пловдив трябва да се възстановят

Спасителни археологически разкопки в местността Черковищата и на Бузово кале

Тази вечер Лувъра отваря вратите си за „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

След 7 години работа на терен най-мащабните частни археологичеки разкопки у нас – в Пловдив – са на път да приключат

Може да харесате още...