Съпругата на пилота Терзиев: Още военни може да отговарят за смъртта му, сред тях и шефът на ВВС

Още военни могат да се привлекат като обвиняеми за смъртта на пилота Валентин Терзиев,  който се разби на 9 юни 2021 година с изтребител МиГ 29 в акваторията на Черно море срещу Шабла по време на тактическо учение с бойни стрелби. Това е категоричното мнение на съпругата му Димитрина Попова, споделено на пресконференция в БТА Пловдив.

Тя назова полк. Юри Луканов, зам.-началник на Щаба по операциите на ВВС, зам.- командирът на ВВС бригаден генерал Петьо Мирчев и зам.- ръководител на учението, командирът на ВВС ген. майор Димитър Петров и командирът на АБ Граф Игнатиево бриг. генерал Николай Русев, ако подготовката за учението не е проведена.

“Ген. Петров може да не е виновен, обаче е отговорен. И то в най-висша степен, като ръководител на това учение. Вина и отговорности за съжаление са малко свързани понятия”, посочи Попова. Тя поиска от прокуратурата още да проследи цялата подготовка на личния състав, участвал в задачата, в това число на съпруга ѝ и на Методи Орлов.

“Доколкото на мен ми е известно, Методи Орлов също един вид е бил ученик в това учение като ръководител на стрелбите. За ръководител на стрелбите при подготовката на цялото учение – заповед, която е била още от предходната година, е назначен ген. Русев. Негова е била отговорността да следи за подготовката на състава, който е трябвало да изпълни задачата, включително и на Методи Орлов. Да проследят и работата на ген. Русев – присъствал ли е на тази подготовка и как е проведена”, посочи Попова.

Припомням, че този понеделник, 7 ноември, година и пет месеца след трагичния случай, Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем за него полковник Методи Орлов, зам. командир на Авиобаза Граф Игнатиево и командир на стрелбите по време на учението.

Полковник е обвиняем за смъртта на пилота Валентин Терзиев

Той е обвинен, че по непрепадливост е причинил смъртта на Терзиев, тъй като не е забранил стрелбите по бързо падащата светеща парашутна мишена след снижаването на изтребителя под минималната височина от 4 000 метра“. Пилотът е провел стрелба от височина малко над 1000 метра и според Прокуратурата не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност. Като ръководител на стрелбите обвиняемият не е взел необходимите мерки за безопасност и това е причина по непредпазливост да се разруши самолет на стойност от 9 032 587,09 лева, допълват още от военното обвинение.

 „Той е отговорен за това, че не е взето правилното решение, но смятам, че решението не е било само негово“, смята Димитрина Попова.

Фаталният полет за Валентин Терзиев бе след 23 години военна служба. Последната му заемана длъжност е началник на щаб на ескадрила в АБ „Граф Игнатиево“. По данни на служебния министър на отбраната от времето на катастрофата Георги Панайотов последните думи на пилота в нощта на 9 юни са били “Поразих целта, излизам от атаката“.

Изтребителят, с който той летя последно, изчезна от радарите край Шабла в 00:45 часа. Първите останки от машината – части от колесника и двигателя – бяха локализирани на 17 юни. По-късно на 70 метра дълбочина в Черно море бяха открити още част от самолета, видимо цяла, и черната кутия.

От днес дежурство за охрана на българското небе ще се носи от Летище Пловдив

Майор Валентин Терзиев посмъртно бе повишен в звание „подполковник“. Посмъртно получи и орден „Свети Георги“ за офицери първа степен.

Единственият обвиняем за смъртта му до този момент е с наложена мярка за неотклонение „Подписка“.

Не пропускайте през годините:

До 9 млн. 630 хил. – за осигуряване на летателната годност на МИГ 29

Лупинги в авиацията и в политиката 1

50 годишният юбилей на МИГ 21 – без нито една летяща 21-ца

В Деня на храбростта към бг бойците: Позволявайте да видим лицата ви и в делничните дни…

Може да харесате още...