Десетокласничка с Национална награда за възрожденския дух на Пловдив

Деница Велева Снимка: Личен архив,чрез Ралица Димитрова

Деница Велева от Х-ти “Г” на Хуманитарната гимназия “Св.св. Кирил и Методий” в Пловдив спечели трета награда на Шестия Национален ученически конкурс за историческа памет „Будител“. “Възрожденският дух на Пловдив” е докладът, с който ученичката отговори на темата на състезанието „Възрожденският полет на духа и мечтата за национална освобождение”, организирано от Първа езикова гимназия Варна и РУО Варна.

Основната теза на доклада е приносът на Първата българска гимназия във възрожденските процеси. Вдъхновители са Стоян Чомаков и Салчо Чолаков – спомоществователите за откриването на Първото българско училище в Пловдив. “Общата идея е да докажем, че като наследници на Първата българска гимназия все още ученици и учители носят този дух на първите будители”, разказа за F2F TV учителката по история на Деница Ралица Димитрова.

„Познатият непознат Пловдив“ – малката история на хора и къщи

А ето и фактите, които надгражда в доклада си десетокласничката: Учителите и директорите в това първо школо под тепетата са Найден Геров, Йоаким Груев, Христо Г. Данов, а Васил Левски е техен възпитаник, макар и само за една година. Стремежът към познанието кара част от учениците от Пловдивската гимназия да поставят началото на библиотечния фонд в нея, а други след това участват в борбите за национално освобождение.

За да добави още информация за възрожденския дух на родния ѝ град, Деница използва материали от фондовете на Държавния архив в Пловдив, от музейната библиотека на Хуманитарната гимназия, наследник на ученическата библиотека на Пъвото българско училище, книгата на бившия директор Димчо Димов “Историческият подвиг на Пловдивското гимназия “Св.св.Кирил и Методий” , както и биографичните книги на професора по физика Никола Балабанов за Найден Геров, Йоаким Груев и Хр.Г.Данов.

Деница Велева ще получи наградата си на Националната конференция „Ода за свободата“ на 5-ти ноември във Варна.

Като ѝ пожелавам успехи и занапред в изследователските приключения за историята на Пловдив и на България, припомням, че през пролетта ученичката на Хуманитарната гимназия беше част от екип, спечелил Първа награда в Националното историческо състезание „Места и памет“ на Министерството на образованието и науката с трудната тема „Икономическият живот на българските евреи преди и след Закона за защита на нацията 1941 година“. За наградения проект разказах в репортаж за Радио Пловдив:

ГХП с приз “Шоколадовото сърце на Пловдив”

Деница прекарва часове над историческите свидетелства за времето. Впечатлена от размаха на бизнеса на местен еврейски бизнесмен, именно тя дава и името на проекта „Шоколадовото сърце на Пловдив“, разказвайки за Шоколадовата фабрика „Нисим Авдала и синове“. Ръководител на ученическия екип отново бе учителката по история Ралица Димитрова.

„Рафаел“ на Леа Коен – история за нашата боледуваща от омраза страна

Та, като говорим за будители – ето един пример – на скромен учител, запалил искра в учениците си да учат и знаят. Честит празник на всички, които с труд и сърце продължават да държат огънчето от духа на страната ни живо.

Празничният 1 ноември в България и Испания

Над 200 деца ще рецитират „Аз съм българче“ пред Националната Библиотека в София

Протести в Деня на будителите: „Ние сме студентите – нас не ни е страх“

Може да харесате още...