Арменци изграждат хачкар в двора на къщата на Яворов

Снимка: Facebook Krikor Srents

Каменен кръст, или както го наричат арменците – хачкар – ще се извисява в човешки ръст в двора на къщата на поета Пейо Яворов в Чирпан. Камъкът е арменски и се нарича туф, ми разказа пловдивчанинът Крикор Сренц, поел ангажимент за изграждане на кръста пред настоятелството на Фондация „Яворов“.

„Този ангажимент го поех на годишното събрание на фондацията, чиито член съм и аз. Идеята е била дадена преди 8 години, но поради различни причини не е била реализирана. Сега явно му е дошло времето. Този каменен кръст ще е в класическия стил на хачкарите, каквито има на редица места в България, като ще бъде добавено и нещо, типично свързано с Яворов. Основната причина е, че в дома на най-известния български поет в Армения е нормално да има такъв знак на признателност“, посочи пловдивчанинът.

Снимка: Facebook Krikor Srents

Днес Крикор Сренц и инженерите Агоп Киркорян и Жирайр Бадваганян изляха фундамента за кръста. “Изказвам благодарност на Община Чирпан за логистичната подкрепа. В случай, че сред сънародниците ми арменци има хора, които желаят да са съпричастни и да се включат в благородното ни дело, нека се свържат с мен по телефона или на лични съобщения”, написа във Facebook профила си Крикор.

Не молим за помощ никого, уточни той по-късно в онлайн разговор с мен. „Това за мен е въпрос на чест. Яворов за нас е символ на борба и достойнство. Дори първоначално планирах всичко по паметника да се поеме от моето семейство – но понеже приятели поискаха да участват, затова реших, че е справедливо да има такава възможност“. По подобен начин хора от общността са се включили и при изграждане на паметника на проф.Крикор Азарян, ми припомни Крикор Сренц.

Снимка: Facebook Krikor Srents

По думите му хачкарът ще е символичен подарък към българския народ. „Същият български народ, който както преди повече от столетие беше с нас в борбата ни – така и днес ни подкрепя безрезервно в нашите битки“, припомни младият юрист, когото свързваме и с подводната археология, и с водолазен клуб „Нептун“ Пловдив, и с екологичните експедиции за съхраняване на Голямото смолянско езеро.

Парламентът призна масовото изтребление на арменците в Османската империя в периода 1915-1922 година

За каменния кръст няма поставени конкретни срокове. Желанието на Крикор Сренц е, ако техническите и метеорологичните фактори позволяват, той дабъде поставен в двора на къщата-музей на поета за Яворовите дни през януари 2023 г.

Не пропускайте още:

„Clair de lune“ от Жюстин Томс: разтърсващ роман за единствената посока и единственото време

Може да харесате още...