След като беше при софиянци, „При чехите“ отива при пловдивчани

„При чехите“ в залата на Чешкия културен институт в София се събраха десетки бохемисти и приятели на книгите, които не говорят славянския език, но обичат добрата литература.

Автори от Пловдив и творци, свързани с града, вече могат да бъдат четени на всички езици

„Дебела книга“, както няколко пъти в началото на срещата подчерта директорът на института Дагмар Остранска, съдържа разказите на 48 чешки писатели, представени с 48 портретни фотографии от 48 различни фотографи. Антологията събира текстовете на български чрез труда на 19 преводачи и излиза под знака на ИК „Жанет 45“.

Думата, която редакторът проф. Маргарита Младенова избра, за да определи 811 страничната книга, е „разнообразие“. „Такова разнообразие, каквото рядко се среща в една книга. За мен тази антология беше среща с мои приятели и колеги, едно прозорче към текстове, които обичам и автори, които познавам“, сподели Младенова пред препълнената зала, като не пропусна да подчертае, че това прозорче за нея се е отворило точно по време на изолацията заради ковид.

Освен известните литературни имена, които са и медийни звезди в Чехия в момента, антологията представя и по-мално познати автори, както и дебютанти с по една книга. Така разказите и на едните, и на другите съставят „панорамна картина“, която по думите на проф. Младенова допуска широк кръг читатели, играейки на една литературна игра, която започва със „сякаш“ и „като че ли“.

Каубои от Чехия ще правят родео на фестивала Wake Ъп 😉

Как продължава тази игра? Читателят може да научи, ако поиска да бъде въвлечен в света „при чехите“ от майсторите на перото им в наши дни. Днес в литературните вторници на Клуб „Spirt и Spirit” в „Петното на Роршах“ „При чехите“ ще дойде и при пловдивчани. И както в София снощи звучаха разкази от антологията, а публиката можеше да разговаря с писателките, представени в нея, Боряна Додова и Лидмила Кабъртова, така ще бъде и под тепетата, съобщават в аванс от издателството.

На премиерата в Пловдив за книгата ще говори д-р Таня Янкова от ПУ “Паисий Хилендарски” и тя ще се проведе в сътрудничество с университетската катедра по Славистика.

Снимки: мои

На Велики четвъртък в Пловдивския Етнографски музей – с Великден в България, Чехия и Словакия

Може да харесате още...