Десислава Манева след приза за иновативен учител: С децата заедно открихме що е STEM обучение

Снимка: личен архив на Десислава Манева

Десислава Манева е начален учител в ОУ „Райна Княгиня“ в Пловдив от 10 години. В последния ден на миналата седмица получава награда за иновация и принос в развитието на съвременното образование в България. Връчват ѝ я на вълнуваща церемония в НДК по време на Националния форум “Училищата с иновации за бъдещето”. На него с приза са отличени още 35 учители от цялата страна. От тях от Пловдив и областта общо с нея са трима.

Снимка: личен архив на Десислава Манева

За учителите и уроците следпразнично

“За мен е огромна радост да получа тази награда”, казва Десислава Манева. И ми обяснява, че иновацията, за която е отличена, е свързана с начина на преподаване. “Поставям в центъра на урока и преподаването ми децата – те трябва да се чувстват насърчавани да учат, да стигат до изводи и да търсят решения на всеки проблем. Така запомнят за по-дълго наученото и се чувстват уверени”.

За да постигне това, Десислава Манева добавя към знанията и педагогическия си подход въображение. „За мен възможността да разполагаме с техника, която позволява на учителя да се “развихри”, означава да се възползвам, да експериментирам и да достигна до най-малкото зрънце от урока, като го поднеса на учениците по възможно най-интересния и забавен начин”, обяснява. И не, не става дума само за изпозлване на компютър и интернет, а и включване в урока на интерактивен дисплей със специален софтуер, който позволява да се използват 3D ресурси:

Снимка: личен архив на Десислава Манева

Така децата виждат определени обекти сякаш са пред тях самите – от всичките страни. За тях е вълнуващо и със сигурност го запомнят за по-дълго”, посочва наградената учителка. Тя използва редица от интерактивните платформи, но и сама създава ресурси, подходящи за уроците си – основно в часовете по природни науки, технологии, математика и изкуства.

За учителите, уроците и писмеността

Но добрият учител умее да борави с междупредметни връзки така, че да свърже два или повече предмета в урока си. Например миналата година учихме за устройство на растения, животни и човек. Изключително прекарвахме часовете само в STEM лабораторията. Показвах им 3D ресурс, правех им интерактивен пъзел за развитие на жив организъм. Много често им организирах куизове със състезателен характер или интерактивен лист за обобщаване на наученото”, допълва Манева.

Снимка: личен архив на Десислава Манева

А на въпрос каво ще каже за наградата на първокласниците, на които преподава в момента, отговаря така: „О, те знаят вече за нея. Много се радват – и малките, и големите. Големите са част от моя труд, защото заедно открихме що е обучение в STEM среда. А малките тепърва го откриват”.

Снимка: личен архив на Десислава Манева

P. S. Гордея се, че Десислава Манева е моя племенница – пето поколение учител в моето семейство – след пра-пра-дядо Христо от Калофер, синът му Васил, майка ми, кръстена на него, Василка Беева и сестра ми Теодора Тенева. Деси ми помогна с практически съвети за уроците, когато за година и аз застанах в тази учителска редица, преподавайки на българчета в испанския град Аликанте. И да, почувствах вълнението да си сред деца, които учат буквите от теб. И да, знам какво е да си награден от интереса и обичта им.

Ключета с посвещение

Отворено писмо до втори и трети клас в НБУ „Слово“ Аликанте

Може да харесате още...