Духът на Севера говори в столичната Галерия “Финес”

Творба на Лиса Малкамо, Финландия

Те са красиви, привличат, но не служат за нищо. Усукани думи. Всички сме чували такива. Но вече зная и как изглеждат – показа ми ги произведението на Герда Рицман от Швеция, част от изложбата „Северно изкуство“ в Галерия „Финес“ в София. Герда е използвала цветна хартия, напластила е шарените парчета и така е създала хармонични заоблени форми. Отдалече приличат дори на шлифован камък. Ако се доближиш обаче, ще забележиш, че нямат сърцевина. И внезапно разбираш, че да, точно така може да изглежда нищонезначещото слово, опаковано в красота без съдържание.

„Хартията е зеленото злато на нашата страна. Но тя може да е претворена във форми и да изразява идеи“, подчерта малко след моето лично откритие посланикът на Финландия. При официалното откриване на изложбата снощи, 13 октомври, тя не скри възторга си от това, че експозицията ни представя северния дух.

В изложбата участват 17 автори от всички скандинавски страни, посочи още дипломатът. Произведенията им са разнообразни като стил и внушения, но всички са метафори.

Приказни герои оживяват от папие маше в София

Във Варна деца и младежи строят… Вавилонска кула от хартия

1000 жерава, за да повикаме щастието си или как бивш състезател по колоездене откри философията на оригами

Да вземем „Усмивка“-та на Храфн Хролфсон от Исландия, изключително въздействаща печатана графика на военна тематика, в която авторът включва като детайл усмихнат емотикон от съвременния дигитален свят, поднесен като дар за уплашения войник от едно дете, сякаш да попита: Кому е нужно светът да е черно-бял? Няма ли да помогне усмивката?

Или „Подаръкът“ на същия автор – тази творба визуализира грижата, при която, за да даде криле на детето, един ангел ги сваля от раменете си.

Може да вложите своя идея за това какво се крие зад двете хартиени отливки на лица и свитъците между тях с послания, които остават вътре, като тайна, завързана с канап в творбата на Лиса Малкамо от Финландия (в първата снимка). Или да стоите дълго пред композицията ЧОВЕШКО ОКО на Рагхилдур Стефансдотир от Исландия, в която 222 ръце са навили хартиени цилиндрични спирали и са ги подредили в кръг, така че от стената, върху която са експонирани, да те гледат, където и в залата да застанеш.

Сигурна съм, че всеки от гостите, препълнили залите на „Финес“, има своите фаворити сред хартиените произведения. Не мога дори да си представя как са пътували от северните страни до България – така крехки! Но не е ли и нашият живот с всичките ни смели мечти точно такъв – чуплив сред реалността?

Даниела Тодорова – художник и арт директор на Фондация “Аматерас” и Тодор Тодоров – създател на фондацията и скулптор

Но: „Да се прави култура е мисия към цялото общество. Без култура, душите ни остават гладни“, посочи в артистичното си слово Даниела Тодорова от фондация „Аматерас“ и куратор на експозицията, която се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура”.

Арт брут изложба на бълграски творци в Париж

Колоритът на Азия изгря във фото изложба в Арт пространството на Dynaphos

Амбицията е тя да пътува и в други страни. А у нас ще остане в галерия „Финес“ до 5-ти ноември като част от програмата на София хартиен арт фест 2022. Подарете си изживяването да разчетете посланията, представени не с азбука или символи, а с форми и изображения. Интелектуално предизвикателство е.

Може да харесате още...