“Утро без край”: слушаме музиката на професора по медицина Стефан Костянев на 6 струни

Най-новите 9 музикални пиеси от проф. д-р Стефан Костянев, обединени в компактдиск и нотно издание, ще представи на 12-ти октомври концертът „Утро безкрай“. Той носи името на диска и нотното издание и ще събере от 18 часа в залата на Академията за музикално и танцово изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ почитателите на класическата китара, тъй като в диска произведенията „говорят“ чрез изкуството на нейните струни.

Аранжьор на пиесите е ръководителят на Китарен ансамбъл „Академика“ към АМТИИ проф. Стела Митева-Динкова, която е и изпълнител на част от тях.

В концерта са включени 6 произведения: „Инсайт“, „Утро без край“, „Розмарин“, „Любовта дойде, постоя и си отиде“, „Корона танго“ и „Феникс валс“. Ще ги представят китаристите Александър Иванов, Пламен Начев, Георгиус Лирадзис, Калин Георгиев и Костадин Динков.

В залата за концерти на академията музиката ще оживее чрез картините на Симона Данева, Ваня Караджова и Христо Димитров от класа на доц. Весела Статкова в академията, а зрителите ще им се насладят чрез видеопрезентацията на Гергана Тодорова, Дина Йорданова и Тодор Ючев. На концерта ще може да се чуят и поетични размишления от автора на музиката в „Утро без край“ проф. д-р Стефан Костянев.

Той е член кореспондент на БАН, два мандата ректор на Медицински Университет Пловдив от 2001 до 2019 г. и почетен гражданин на Пловдив. Специалист в детската респираторна физиология, физиологията и патофизиологията на физическото натоварване и съня, както и в областта на функционалната белодробна диагностика, проф. Костянев не представя з апърви път своя музика и художествени текстове. Той има издадени 5 музикални диска преди „Утро без край“ и за тях разказва.

„Според мен, музиката е въплъщение на Бога, a Моцарт и Бетовен са неговите пророци. В първите си два диска (Музика извира и Супернова) споделях чувствата си. В третия (Смирение и Надежда) говорех за скитащата душа. В четвъртия диск (Приказен свят) разказвах музикални истории на децата и техните баби. В петия (Кастанея) експериментирах с различни музикални форми. В диск №6 (Утро без край) се връщам към романтизма на класическата китара. Това е моята музикална антология. Засега“.

„Утро без край“ се ражда по време на ковид-кризата, разкрива в аванс и проф. Стела Митева-Динкова: „Когато всички бяхме „затворени“ в очакването кризата от коронавируса да си тръгне, но никой не знаеше кога ще стане това и как ще ни засегне. Точно в този момент обаче ме потърси проф. Стефан Костянев, за да сподели своите нови музикални пиеси. Вероятно той сам ще сподели за неговия вътрешен подтик да ги напише, но аз искам да ви кажа, че те станаха мое вдъхновение. Започнах да ги свиря, привлякох към това и моите колеги и студенти. И така се роди най-новата школа за китара „Утро без край“.

14 пловдивски китари свирят в сърцето на Париж

Днес тя вече може да се слуша на компакт диск, а придружена с ноти към 9-те музикални пиеси – и да обучава млади китарни дарования. Концертът, с който ще се представи пред обществеността, е част от шестия Международен младежки фестивал „Кръстопът“.

Журирах в първия шампионат по въздушна китара в Пловдив

Атанас Цветков представя България на Световния финал по Въздушна китара тази вечеееееер

Може да харесате още...