Пловдив отново ще е световна столица на гребането

Снимка: Организационен комитет на състезанието

Световната федерация по гребане даде на Пловдив правото да организира през 2026 година най-голямото състезание за младежи до 19 години – световното първенство. Това стана на конгреса в Чехия на 26 септември, след като домакинството на града бе обявено за спечелило доверието на организаторите сред конкуренция с още 13 страни от Европа и света за това състезание.

Световното по гребане в Пловдив – двойно по-голямо от олимпийската регата в Лондон

Снимка: Организационен комитет на състезанието

Иван Попов – председател на организационния комитет на първенството съобщи, че състезанието е второто по големина и значение световно първенство след състезанията за мъже и жени. На конгреса в Чехия Пловдив не подаде документи за домакинство на подобни състезания, защото не отговаря на условието да има втори гребен канал, успореден на сегашното водно трасе.

Пловдив ще домакинства Световното по гребане за младежи през 2017-та година

Силен конкурентен довод за решението на гребната федерация бе фактът, че през последните 10 години Пловдив организира 9 първенства от най-висок ранг – световни и европейски шампионати.

Атмосфера от Европейското първенство по кану за младежи в Пловдив през 2016 г.

„Работим отлично със световната федерация и досега нямаме никакви упреци за работата на организационния комитет. На предното световно първенство през 2021 година в разгара на пандемията работихме така, че нямаше нито един случай на коронавирус нито сред състезателите и треньорите, нито сред гостите на състезанието“, припомни Иван Попов.

Атмосфера от Европейското първенство по кану за младежи в Пловдив през 2016 г.

В момента усилията на Организационния комитет са насочени към световното първенство за младежи до 23 години, което ще бъде в средата на месец юли следващата година. Патрон на състезанието е комисарят на Европейската комисия „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел.

Интервю с едни от звездите на Европейското първенство по кану за младежи в Пловдив през 2016 г.

Досега има официални заявки за участие на 350 гребци и треньори от големи гребни страни извън Европа. Те са от САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Канада. Наскоро и Англия подаде заявка за участие. Големият брой гребци обаче се очаква да дойдат от европейските страни.

Мис Българка в САЩ Невена Чалова направи дебют на вода с републикански шампионки по гребане от Клуб Хеброс

Може да харесате още...