Златни и сребърни съкровища от нашите земи преди новата ера гостуват в Ню Йорк и Чикаго

Златни и сребърни съкровища от нашите земи преди новата ера гостуват в Ню Йорк от този септември, а Чикаго ще ги посрещне идната година. Това съобщават от Националния исторически музей. Освен него, българското участие в изложбата „Ритуал и памет: Древните Балкани и отвъд тях“ осигуряват и два регионални музея – във Варна и в Русе.

Експозицията представя уникални културни съкровища от 11 страни в Европа и вече посреща посетители в Института за изследване на древния свят в Ню Йорк.

България представя Боровското съкровище от първата половина на IV в. преди н.е. и находките от могилния гроб на тракийски аристократ от Голямата могила до село Златиница, датиран към средата на IV век пр. н. е. Сред изложените съкровища в него са златен венец с апликации, пръстен – печат, наколенник и два ритона от сребро. Посетителите ще могат да видят и впечатляващия със своята ювелирна изработка златен наушник от първата половина на III век пр. н.е., открит край Синеморец, с древногръцката богиня на победата Нике, управляваща колесница с два коня.

Ню Йорк е първата спирка на пътуващата експозиция, част от проекта „Първите владетели на Европа“ по инициатива на Фийлд музея в Чикаго. Това е първото по рода си мащабно сътрудничество между Северна Америка и Югоизточна Европа, а в него централно място заемат трите български музея, съобщават още от НИМ.

Две българки – на Седмицата на модата в Ню Йорк

Сред инициаторите на уникалния по рода си проект е д-р Петранка Неделчева, ръководител „Експозиционна и международна дейност“ в музея, която прекарва две години в Чикаго по време на своята постдокторска специализация във Фийлд музея със стипендия на Фондация “Америка за България”. В този период се заражда и идеята за представянето на богатото ни културно наследство в Чикаго, където е и най-голямата българска общност.

Да подариш на рождения си ден над 2000 евро за бг пиеса на английски в Чикаго

В Ню Йорк изложбата ще бъде отворена за посетители до 19 февруари 2023 г. След това ще отпътува за Чикаго. Във Фийлд музея там ще бъде изложена през месец март 2023 г. Директно за Чикаго ще отпътуват и част от златните находки от най-старото обработено златно съкровище в света, открито във Варненския халколитен некропол и датирано в периода между 4600 и 4200 г.пр.н.е., където към изложбата с впечатляващите български съкровища се присъединява Регионален исторически музей – Варна.

Пълен куфар с книги за Америка или как 30 книги с автограф на български автори чакат читателите си в Чикаго

Догодина се навършват 130 години от първото участие на България в международно събитие. През 1893 г. страната ни е поканена да участва със свой щанд на Световното изложение в Чикаго, описано и в емблематичната творба на Алеко Константинов „До Чикаго и назад“, напомнят от НИМ.

Българската телевизия в Чикаго – и това е будителство

Пловдивчани с уникален шанс да се потопят в духа на църквата ни в Чикаго без да пътуват за Америка

По тяхна информация през следващите две години по проекта ще бъдат реализирани поредица от изложби.

Може да харесате още...