“Одисей” вдигна на крака публиката във Велес

Снимка: Георги Вачев, Драматичен театър Пловдив

“Одисей“ на пловдивския театър изправи на крака публиката в Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов-Джинот“ във Велес снощи и тя извика артистите два пъти на бис, съобщи БТА чрез кореспондента си в Северна Македония Маринела Величкова.

„Вампир”по А. Страшимиров открива 26-тата „Сцена на кръстопът“, за първи път на наша сцена гледаме „Старецът и морето“

Спектакъла аплодираха и актьори, и режисьори от други театри с представления в 19-тия Международен фестивал на антична драма „Стоби“, на който Българският културно-информационен център в Скопие е партньор. Във фестивала участват и театрални трупи от Сърбия и Черна гора.

Това бе първото пътуване извън България на „Одисей“. Спектакълът бе част от програмата на Пловдив-Европейска столица на културата през 2019-та. Автор на драматургичния текст е писателят Александър Секулов, а режисьор е Диана Добрева. Творческият тандем е известен на театралната публика у нас и с още цял ред силно въздействащи спектакли, сред които „Дебелянов и ангелите“ и „Коприна“.

Александър Секулов на сутринта след Аскеер-а: Радвам се на младата публика

F2F Поезия: И дишаш – Александър Секулов

Благодарение на куратора на фестивала във Велес Сашо Димовски текстът на “Одисей“ е преведен и ще бъде издаден с другите пиеси, представени на форума. Преводач е Деян Дамяновски, съобщи във Facebook профила си Александър Секулов. В сюжета на „Одисей“ по Омир той е вплел и стихове на Кавафис, Сеферис и Иван Методиев, за да разкаже за най-драматичното и същевременно на-светло пътешествие на човека – през любовта и към него самия.

Александър Секулов с нова книга, „Хроники и химни“ вече е по книжарниците

За фестивала в Северна Македония освен с оргомния си емоционален и интелектуален заряд, „Одисей“ тръгна на път с над 70 души екип – актьори и технически състав, и декори. Сценографията и костюмите са на Мира Каланова, хореографията – на Деян Георгиев, дизайн-визуализациите – на Петко Танчев, а музиката е на Петя Диманова.

Новата книга на Александър Секулов „Море на живите“ очаква читателите си

„Скитникът и синовете” на Александър Секулов – с премиера в Пловдив

Ако сте пропуснали досега „Одисей“, може да го гледате на родната му сцена в пловдивската Драма на 15 октомври.

Информация: по БТА

Може да харесате още...