12 Авиобаза Долна Митрополия ще посрещне деня на българските ВВС с филм

Снимка: Павел Бусерски

Завърши снимачният период на документалния филм за 12-та Авиобаза Долна Митрополия. Идеята за него е на видеооператора Юлиан Георгиев и фотографа Павел Бусерски, част от екипа на Dynaphos. Като втори оператор и монтажист се включи Александър Георгиев. А за интервютата на терен и като сценарист към екипа се присъединих и аз, журналист с над 20-годишен телевизионен опит и наградата Офицър на Министерството на отбраната за 2007 г. Режисьор ще е Юлиан Георгиев.

Снимка: Екатерина Костова
Снимка: Юлиан Георгиев
Снимка: Ирена Ангелова, ст. експерт връзки с обществеността, 12 АБ Долна Митрополия

Това е първият филм за базата в Долна Митрополия, която ще посрещне Деня на българските ВВС на 16 октомври тази година за първи път като бойна авиобаза. През 2022 година тя отбеляза 80 години от първия полет на летище Долна Митрополия – първото военно летище у нас, както и 20 години Военновъздушна учебна база.

С филма екипът има амбицията да покаже всекидневието в авиобазата, която е дала криле на много поколения български бойни и граждански пилоти. Във ВВУ „Г. Бенковски“ се е обучавал да лети и първият български космонавт Георги Иванов.

Снимка: Ирена Ангелова, ст. експерт връзки с обществеността, 12 АБ Долна Митрополия

Искаме зрителите да видят и да чуят хората от авиобазата – от командващите начело с първокласния летец-пилот полк. Петър Банков, който я ръководи от 5 години, през инструкторите, инженерите и техниците, експертите по логистика, навигация, комуникация и свръзки до младите пилоти. Защо са се посветили на авиацията, кое не ги отказва и какво е Долна Митрополия за тях? На тези въпроси ще търсим отговор, докато развеждаме зрителя из двора на базата, споделен с Военновъздушното училище, из щаба, учебния корпус с модерния тренажьор за Пилатус и компютърно базираната система за обучение на същия самолет, през хангарите, където се поддържа и ремонтира авиационната техника и през височинния дом, контролиращ полетите, през предполетната зала, рульожките и полосата, от която излитат и на която се приземяват трите типа самолети – учебно-тренировъчните ZLIN Z242L и Pilatus PC-9M, както и учебно-бойният реактивен L-39ZA.

За максималното качество и въздействие на картината, за прецизния звук и светлина в реализацията на филма с логистика и осигуряването на професионална видео и фото екипировка се включи Dynaphos. Кадрите за филма са заснети с най-новото поколение Black Magic камери URSA, 6КPro и , a за динамичните картини екипът разчита на DJI за кадрите на земята и на GoPro Hero 9 – във въздуха.

Новата Blackmagic URSA Broadcast G2 – дизайн на 3 камери в една и ненадмината гъвкавост

Снимка: Екатерина Костова
Снимка: Павел Бусерски
Снимка: Павел Бусерски

За фотографската работа е изпозлван апаратът Pentax K1 с обективи Pentax SMC 28-80mm f/3.5-5.6 и Pentax D FA 150-450 mm f/4.5-5.6. За постоянното осветление е подбран Nanlite Forza 150 B Bi color и параболичен софтбокс Nanlite SB-FMM-60 60 см.

Снимка: Екатерина Костова
Снимка: Екатерина Костова

Светкавиците са TTL Радиосинхронизатор Godox Xpro-P предавател за Pentax, светкавица Godox V860 IIIP Pentax TTL и преносимата светкавица GODOX Witstro AD300PRO. Използван е и параболичен софтбокс Godox AD-S65S.

Интервютата са направени с безжичните Saramonic микрофони.

Снимка: Ирена Ангелова, ст. експерт връзки с обществеността, 12 АБ Долна Митрополия
Снимка: Павел Бусерски

След снимачния период започва постпродукцията на филма. Очаква се да бъде завършен и представен за 16 октомври.

Част от екипа на филма с командира на 12 АБ полк. Петър Банков Снимка: Ирена Ангелова

Може да харесате още...