От днес дежурство за охрана на българското небе ще се носи от Летище Пловдив

Снимка: Facebook/ВВС на РБългария

От днес дежурство за охрана на българското небе ще се носи от Летище Пловдив. Това съобщиха от Министерството на отбраната, след като по-рано през деня авиационната, самолето-обслужващата и специална техника от Авиобаза Граф Игнатиево се пребазира на гражданското летище.

В сряда ще е шумно над Пловдив – пребазират се бойни и учебно-бойни самолети

Причината за пребазирането е началото на мащабната реконструкция, която започва на летище Граф Игнатиево във връзка с новите изтребители F-16.

Още тази вечер от новото си място ще застъпят екипажите на МиГ-29, които изпълняват без прекъсване мисията по Air Policing в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, съобщи ВВС.

Снимка: АБ Граф Игнатиево

От летище Пловдив ще се провежда и цялостната летателна дейност на бойните пилоти, както и обслужването и ремонта на авиационна техника, докато не завърши новото строителство на летищната инфраструктура в АБ Граф Игнатиево.

“Поради близостта и особеностите в подхода за кацане на Летище Пловдив, уведомяваме всички граждани, че ще се спазват всички изисквания на регламентиращите документи относно безопасността на полетите”, уточняват от Военновъздушните ни сили.

Миг-29 и F-15 в първа тренировка за съвместен Air Policing в условия на липса на ВВС началник-титуляр

Четири самолета F-15 от ВВС на САЩ – предислоцирани в авиобаза Граф Игнатиево за съвместния Air Policing с МиГ 29

Може да харесате още...