Проверка на близо 100 къщи в наводнените села в Карловско: да останат или да се съборят

Снимка: Кризисен щаб, община Карлово

96 къщи в селата Богдан, Каравелово и Слатина ще бъдат обследвани от инженер-конструктор поетапно в близките дни. Ще бъдат изготвени заключения дали обследваните домове подлежат на ремонт, или трябва да бъдат разрушени. Това съобщиха от Кризисния щаб към община Карлово.

Каритас Витания с дарителска акция за пострадалите в наводнените карловски села

Собствениците ще получат протокол с констатациите от обследването. Ако, според експертите, постройката не може да бъде ремонтирана, общината ще съдейства за уреждане на документите и физическото ѝ премахване, допълват от щаба. От там уверяват, че за годните за живеене домове ще бъдат отпуснати базови строителни материали за ремонтите.

В момента Кризисният щаб подготвя списък с първоначално необходимите материали. Той ще бъде изпратен на областния управител на Област Пловдив. Държавата е поела ангажимент да помогне на пострадалите с някои основни строителни материали, съобщават от общината.

Снимка: Кризисен щаб, община Карлово

Към днешна дата продължава работата по възстановяване на водоснабдяването. В Слатина вече има вода. Водата в Карлово обаче продължава да не е годна за пиене и готвене, но показателите ѝ постепенно се подобряват, сочат данните на общината. Очаква се становище на РЗИ Пловдив кога и в кои селища ще отпадне забраната за ползването ѝ за друго, освен за битови нужди.

От днес започна изплащането на еднократната социална помощ в размер на 375 лв. от Агенцията за социално подпомагане на пострадалите от наводненията, подали документи за подкрепата. От Агенцията припомнят, че все още могат да се подават заявления за помощта – по пощата, на електронна поща или лично.

В неделя на терен са били над 69 единици едра, средна и малогабаритна строителна техника за разчистване на наносите кал, пясък и дървесина. В помощ са действали 32-ма военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, 206 доброволци и 13 служители на общинската администрация.

Снимка: Кризисен щаб, община Карлово

От днес до края на седмицата армията отново ще изпраща 120 военнослужещи в селата Богдан и Каравелово.

27 милиона – необходими за възстановяване на варненския квартал Аспарухово след наводнението

Кризисният щаб благодари на всички дарители, които подпомагат усилията за справяне с бедствието и припомнят официалната банкова сметка за дарения:

IBAN: BG81FINV91508416025382

BIC FINVBGSF

ПИБ АД-КЛОН КАРЛОВО,УЛ.ГЕНЕРАЛ КАРЦОВ 6

Титуляр: Община Карлово

БУЛСТАТ: 000471365

Код за вид плащане – 44 51 00

Може да харесате още...