“Антарктическият стопаджия”: първата биографична книга за проф. Христо Пимпирев излезе от печат

Наричат го „почти Магелан“, „Шакълтън, Скот и Амундсен в едно“, но той се възприема за Антарктически стопаджия. И как, ако не така, да наречеш биографията на проф. Христо Пимпирев – председател на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания и ръководител на 30 български експедиции на Ледения континент?

Български учени откриха 5 нови за Антарктида растителни вида

Изборът е на Иглика Трифонова, автор на книгата, фотограф и журналист и сама участник в пет български полярни експедиции. Председател на Асоциацията на младите полярни изследователи у нас, тази година тя е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука и образование, които вдъхновяват следващи поколения млади изследователи да станат полярни учени.

Снимка: чрез Издателство Книгомания

В „Антарктическият стопаджия“, издателство Книгомания, хармонично се преплитат нейните текстове и снимки като очевидец със спомените, обобщенията и сравненията на Христо Пимпирев по отношение на първите експедиции преди 30 години и днешните. Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен.

Българските антарктици се вризд. Книгоманияъщат у дома на Благовещение

Тази книга разказва как се живее без страх от необятното, какво вдъхновява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го мотивира в изследванията от студентските години до днес и колко е важна подкрепата на съмишленици, приятели, колеги, семейство. Това е историята и пътя на една студентска мечта, младежки копнеж по Антарктида, до превръщането й в национална кауза и част от успешната външна политика на България.

Митрополит Антоний освети вода за българския православен параклис на Антарктида

Мечатата ми е била да стигна на Антакртида, „бялата любовница“, както я наричам; искал съм да поставя България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази мисия основахме сдружението с идеална цел „Антарктически институт“. Това е приключение, започнало преди 30 години. До днес са факт вече десетки антарктически (а и други) експедиции, България има своя полярна база, изградили сме първия православен параклис, българските антарктици правят сериозна наука на Белия континент”, разказва професорът, посветил живота си на Антарктида.

Снимка: чрез Издателство Книгомания

А в предговора Иглика Трифонова разкрива:”Това е неговата история. И разказите за нея на хора, които са били до него в различни моменти от живота му. Погледнете го през техните очи, чуйте неговия глас и го последвайте по пътя на безстрашните, за да разберете по-добре човека, роден с мисия: да постави България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолирано място на света – Антарктида“.

Капсула с послания до утрешните хора от 10 дни вече спи под възглавницата на Ледения континент

Снимка: чрез Издателство Книгомания

Стилният том е дело на дизайнера Тодор Манолов. А над 80 души – приятели, колеги, съмишленици, пътешественици, дипломати, се включват с поздрави, впечатления и спомени от познанството си с проф. Христо Пимпирев. Книгата вече е разпространена по книжарниците.

Може да харесате още...