„Вампир”по А. Страшимиров открива 26-тата „Сцена на кръстопът“, за първи път на наша сцена гледаме “Старецът и морето”

„Вампир”по Антон Страшимиров открива 26-тата „Сцена на кръстопът“ в Пловдив. Премиерният спектакъл ще вдигне завесата си на 10 септември от 19 часа в Голямата зала на театъра.

„Тази година се навършват 150 години от рождението на писателя”, каза проф. Пламен Марков, режисьор на спектакъла, и допълни, че не е променял текста на автора, но някои от биографиите на героите са обогатени от по-ранните разкази на Страшимиров.

Фотограф: Георги Вачев

„Има какво ново да се каже с „Вампир” и е трудно да го направиш така, че да останеш верен на текста. Аз бих казал, че нашият „Вампир” е такъв, все едно Страшимиров го е написал след романа си „Хоро”. Вече е бил в чужбина, запознал се е с творчеството на Ибсен и е силно повлиян от него”, разказа още режисьорът.

„Сцена на кръстопът“ завършва с книга и филм за живота на Стефан Данаилов

Автор на сценографията и костюмите Мира Каланова, на музиката – Петя Диманова, а ролите изпълняват Ивана Папазова, Мария Сотирова, Добрин Досев, Ирина Митева, Радина Думанян, Константин Еленков, Владимир Солаков, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Петър Тосков, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Патриция Пъндева, Спартак Апостолов, Борис Кръстев.

Тази вечер „Сцена на кръстопът“ посвети на Юлия Огнянова

На 11 септември в Камерната зала публикатя я очаква още една премиера – на пловдивския театър и на български спектакъл по романа на Ърнест Хемингуей “Старецът и морето”. Моноспектакълът със същото име ще представи актьорът Красимир Ранков. Режисьор е брат му Веселин Ранков, а драматизацията е на Александър Секулов.

F2F Поезия: И дишаш – Александър Секулов

„1/3 от живота ми е пряко свързана с морето, с морската професия. Работех във флота, на кораба „Смели”, после като брегова охрана. После слязох на брега, корабът тръгна и няма как – станах артист”, разказа Красимир Ранков. Именно работата по премиерното представление го върнала към боцманската работа, защото лично изработил част от декора, който в цялост е на Мариета Голомехова.

Александър Секулов с нова книга, „Хроники и химни“ вече е по книжарниците

„Щастлив съм, че почти в края на творческия ми път се случи шансът да разкрия всичко онова, което съм научил от живота. Когато прочетох текста на Александър Секулов, в почти всяка реплика откривах прашинка от своя живот. В този моноспектакъл ще видите истинския Красимир Ранков”, разказа още актьорът и допълни: „Казах, че съм по-особен старец и сега е време да го покажа”.

Александър Секулов на сутринта след Аскеер-а: Радвам се на младата публика

За избора на режисьор в лицето на брат му се аргументира: „Едва ли има човек, който ме познава по-добре. Той може да бъде максимално критичен и откровен. Не си спестяваме нищо”. „Трудно е да се работи с толкова голям и самобитен актьор като Красимир Ранков. Моята единствена задача в процеса на работа бе да не преча на тази изповед. Учудвам се на смелостта на един актьор, който се разголва в такава степен пред публиката. Няма друг, който да може да изиграе този образ”, посочи и Веселин Ранков.

Фотограф: Георги Вачев

А във Facebook Александър Секулов сподели, че преди 7-8 години се е опитал да направя сценична адаптация на новелата на Хемингуей. Събраното останало обаче в папка. До миналата година, когато в разговор с Красимир Ранков, станало дума за текст за моряшкия живот.

Новата книга на Александър Секулов „Море на живите“ очаква читателите си

“Винаги оставах с впечатление, че иска да намери текст, който е неговия текст за морето. Неговото признание в любов. Неговата благодарност, че го е направило такъв, какъвто е. Тогава се сетих за опита си върху „Старецът и морето“. Повторният прочит предизвика големи промени в отношението ми към текста. Най-вече разбрах, че всички ние, мъжете, си играем на рибари, тръгнали за голямата риба на живота си. Че този текст е един разговор на Мъжа с Нищото, но пред очите на Бога. Краси хареса събраното и ето, на 11 септември в Камерната зала на Драматичен театър Пловдив, ще се състои премиерата на неговия моноспектакъл „Старецът и морето“ по Ърнест Хемингуей”.

На 16 септември програмата на “Сцена на кръстопът” предлага публичен разговор със Секулов, с който започва курс по драматургично писане към Драматичния театър под тепетата. Целият афиш може да видите на фестивалния сайт, а мотото тази година е „Театъра Мъдростта” .

20 глътки вино за 20-тия рожден ден на „Сцена на кръстопът“

От години театралният форум се реалиизра с подкрепата на Община Пловдив, Министерството на културата и културно отговорния бизнес под тепатата – „Роза Импекс”, „КЦМ 2000 груп”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.

Може да харесате още...