Търси се най-добрия стрелец с лък

Над 180 състезатели от 26 държави мерят сили в стрелбата с лък тази събота и неделя на Стадион “Пловдив” под тепетата. За първи път градът е домакин на международното състезание European Grand Prix 2022. Най-точния мерник се търси в две категории – „Рекърв“ и „Компаунд“.

Журито е международно, а състезателите минават през така наречената „решетка на елиминации“, в която системата определя кои ще се включат в 1/16, 1/8, четвърт и полуфинал, обясняват организаторите от Българската федерация по стрелба с лък (БФСЛ) и пловдивският спортен клуб „Титан“.

Стрелбата с лък е изкуство, познато на човечеството от най-далечни времена. Първоначално използвана за лов и оцеляване, днес е преди всичко спорт, който се радва на завидна популярност в САЩ, някои страни в Азия и Западна Европа. Освен физически позитиви, оказва благоприятен ефект и върху психичното здраве.

Радваме се, че стрелбата с лък набира все повече популярност и в нашата страна, както сред мъжете, така и сред жените. Днес вече имаме български национален отбор с редица отличия и постижения в дисциплините по стрелба с лък.“, коментира Атанас Темелков, председател на Управителния съвет на БФСЛ.Самата федерация е създадена през 1983 г. от Тодор Лазаров, а първата стрела е пусната във Велико Търново. Най-дълголетният турнир през годините е „Купа Разград”, който се провежда вече 35 години без прекъсване.

Кои са най-добрите стрелци с лък у нас?

През 2016 г. на Евопейската младежка купа в Гърция кадетите Иван Банчев, Тодор Пендов и Васко Тодоров стават втори в отборната надпревара. Във Франция, през 2015 г. Атанас Темелков е първият български съдия придобил права за международен съдия на континентално ниво. През 2018 г. в Италия, при младежи на Гранд При Иван Банчев става 7ми, а на Европейското първенство за младежи в Легница/Полша Банчев печели бронзовия медал.

България е имала състезатели на няколко олимпиади – в Москава, Барселона, Атланта /САЩ/, Лондон. Олимпийски участници са били Стефан Мляков, Иван Йотов, Явор Христов.

Ще има ли българи сред най-добрите стрелци с лък в състезанието в Пловдив днес и утре – предстои да видим. Ако сте в Пловдив – може да гледате и наживо. Входът е свободен.

Снимките са предоставени от организаторите.

Може да харесате още...