7 майстори на четката рисуват Стария Пловдив в “Творецът”

В Стария Пловдив традиционният пленер „Творецът“ среща от днес до 12 юни в дом „Иван Черноземски“ – Културен център „Бизнесът за Пловдив“ пловдивските художници Емилия Арабаджиева, Лидия Симеонова, Николай Няголов, Иван Краевски и бургаския творец Добрин Вътев. Редом с тях ще рисуват и двама млади творци. Радостина Стоева е ученичка в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ – Пловдив, а Искрен Дочев – в Националната гимназия за сценични кадри и екранни изкуства.

Темата е „Пловдив, Старият Пловдив“, а техниката на работа – маслени бои. Пленерът ще завърши с изложба от платната на участниците в него. Тя се открива на 12 юни в същия дом в Стария град /ул. „Цанко Лавренов“ №5/, в който те ще работят през седмицата.

Ннесменяемият /от 1977 г./ организатор на най-стария български пленер – художникът Матей Матеев разказва: „Пленерът в нашия град води началото си от 1974 година. В началото бе организиран от община Пловдив. След кратко прекъсване организацията бе поета от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“ преди 12 години. Пленерът е начин да поддържаме духовния и творчески огън на Града под тепетата. В последните години художественото събитие бе само за млади творци. От тази година отново се обръщаме към доказаните творци – майстори на четката предимно от Пловдив. Каним и млади художници, които ще почерпят опит от своите известни колеги”.

Матей Матеев

Четиринадесет от творбите ще останат за „Бизнесът за Пловдив“, който тази година подпомага пленера, и за Ротари „Пълдин-Пловдив“. Най-често двете организации ги даряват на читалища и училища. Младите автори от пленера пък ще зографисват портрети на Георги Сава Раковски, които ще попълнат сбирката на фондация „Народните будители и аз“.

Може да харесате още...