Най-голямата сцена на Рождество в света е в Аликанте

Световен рекорд постави испанският град Аликанте тази година – най-новата рождественска сцена с младенеца Исус, Дева Мария и баща му Йосиф е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата в света с нейните общо 56,02 метра. За да си представите мащаба на монументалната сцена – ако сте висок 1,70 метра и застанете до нея, вие ще достигнете едва до глезена на Свети Йосиф.

Снимка: Диана Милкова, Аликанте

До тази година първенството държеше Монтерей, където през 1991 година бе построена сцена на Рождество с височина 28,58 метра.

Сертификатът за световен рекорд на Гинес на “Саграда Фамилия” в Аликанте. Снимка: Община Аликанте

В първия ден на декември официалният съдия на световните рекорди на Гинес Лена Кулман обаче удостовери, че „Саграда Фамилия“, разположена на площада пред Общината в Аликанте, е Рождество с най-високите фигури в света. Сертифицирането стана онлайн заради анти-ковид мерките, които не позволиха на съдията да пътува до средиземноморския град. Затова пък два пъти бяха направени онлайн измервания на фигурите, както изисква протоколът при удостоверяване на рекордите.

Снимка: Диана Милкова, Аликанте

60% от фигурите са направени от самогасящ се експандиран полистирол. В изработването им са вложени и близо хиляда кг. желязо. След като са завършени, те са защитени срещу огън със специален химикал, който предпазва и от лошо време, удари и вандализъм.

Снимка: Диана Милкова, Аликанте

Стилът на сцената на Рождество се основава на аликантинския модернизъм от началото на 20 век. Автори са баща и син Висенте и Даниел Банулс и Хосе Гутиерес. Висенте Банулс е изградил и паметниците, посветени на Maisonnave (1893), Canalejas (1916), скулптурата „La Aguadora“ (1918) на площад Габриел Миро в Аликанте. Даниел Банулс е автор на едно от най-известните произведения в града – фонтанът на Пласа де лос Лусерос (1930). А Хосе Гутиерес е познат като архитект на Паметника на мъглителя (1982), разположен на Пласа де Испания

Снимка: Диана Милкова, Аликанте

Днес жителите на Аликанте и гостите на града, макар и редки заради ковид-кризата, могат да наблюдават спектакъла от светлина и звук на „Саграда Фамилия“ всеки ден от 18 часа до полунощ. И така – до 6 януари 🙂

Но и в което е друго време на годината да посетите Аликанте, може да се насладите на изящни сцени от Рождество, подредени в специален музей, който работи не само по Коледа.

Може да харесате още...