Първата жена-министър на културата в Бахрейн може да оглави Световната организация по туризъм на ООН

Шейха Май бинт Мохамед Ал Халифа, първата жена министър на културата на Кралство Бахрейн, е претендент за генерален секретар на Световната организация по туризъм на ООН (UNWTO), съобщават бахрейнски медии. Твърди се, че е и единствен кандидат за поста, за който изборът ще се състои през януари 2021 година.

Моментът, в който това ще стане, е ключов, защото пандемията от COVID-19 нанесе огромни щети на туризма в световен план. Индустрията в този сектор струва няколко милиарда долара, но се разпада и трябва да се активира час по-скоро – това е кристално ясно за всеки в него – от най-малкия и самостоен участник до корпоративните компании. И отново за всички е жизнено важно браншът да получи онази грижа, която не просто да го изправи на крака, а да го възроди.

Може ли да го направи Шейха Май бинт Мохамед Ал Халифа?

Шейха Май бинт Мохамед Ал Халифа, автор: culture.gov.bh

В професионалното си портфолио тя има безценен практически опит в туризма в Бахрейн. Но преди да го натрупа, придобива стъпка по стъпка умения да ръководи културата на своята страна. От 2008 година заема няколко официални длъжности, сред които помощник-подсекретар по културата и националното наследство на Бахрейн. Следват постове, в които определнието „първа“ става неизменна част от тях и с това ще останат завинаги в историята на страната. И няма как да не е така – Шейха Май бинт Мохамед Ал Халифа е първата жена министър на културата и министър на информацията на Бахрейн.

Модерна, обаятелна, с широки и прогресивни хоризонти, с енергия и страст да сподели със света културното наследство на своите предци, тя стартира различни годишни културни и туристически инициативи, като Пролетта на културата и Бахрейнския летен фестивал. Не закъсняват и признанията за постигнатото – през 2010 година Шейха Май добавя още една „титла“ за първенство. Тя става първия лауреат на наградата Colbert за творчество и наследство. Престижният Chevalier de la Légion d’Honneur й присъжда и Наградата за наблюдение на Световния фонд за паметници.

През 2014-та година Шейха Май вече е в списъка за най-влиятените жени в Близкия изток на Списание Форбс. А през 2017 г. самата Световна организация по туризъм UNWTO я назначава за специален посланик на Международната година на устойчивия туризъм за развитие. В тази роля тя получава адмирации от генералния секретар на UNWTO Талеб Рифаи за развитието на културата като ключов компонент на развитието на туризма в Бахрейн и Близкия изток чрез Арабския регионален център за световно наследство, чийто Съвет на директорите председателства.

Под нейно ръководство Бахрейн получава международно признание като културен център. Самата тя е ръководила проекти за стимулиране на градското развитие, осигуряване на възможности за работа и привличане на инвеститори и посетители. За засилване на културния диалог и запазване на традиционната архитектура на Бахрейн Шейха Май основава и става председател на настоятелството на Центъра за култура и изследвания на Шейх Ебрахим бин Мохамед Ал Халифа. Стартира и инициативата „Инвестиране в култура“, която насърчава партньорствата между публичния и частния сектор за напредък в културните проекти.

Името й се свързва още и с регистрацията на три национални обекта на Бахрейн в Списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство: Каал ал Бахрейн – Древно пристанище и столица на Дилмун (2005); Pearling, свидетелство за островна икономика (2012); и Dilmun Burial Mounds (2019). Тя допринася още за основаването на Арабския регионален център за световно наследство, Център на ЮНЕСКО от категория 2, и ръководи инициативата „Ревитализация на Мухарак“. А за поредицата от проекти за реставрация и повторно използване е отличена с наградата Agahan за архитектура за 2019 г.

Какво ще й донесе 2021 година? Може би е добре да се каже по-иначе – какво ще донесе на Световната туристическа организация 2021-ва?

Ако името на генералния секретар на организацията е на Шейха Май, запознатите с почерка и размаха й твърдят, че със сигурност това ще е защита на наследството на ЮНЕСКО, подкрепа на туризма за всички, без дискриминация, и работата със здравни служители за реактивирането му в световен мащаб.

Може да харесате още...