Животът с муковисцидоза – състезание на дълги разстояния със себе си

автор: Соня Митова

Соня Митова – личен архив

Моят личен опит показва, че да живееш с муковисцидоза изисква много поддръжка, много пазене, много средства и стабилна подкрепа от семейство и близки.

Въобще, иска се да станеш специалист по живот с муковисцидоза.

Самите болестни състояния, които съпътстват диагнозата, ни дават шанс да станем специалисти по собствените си тела – да се вслушваме в тях и да действаме своевременно при някакво отклонение, да можем да предвиждаме и да се стараем да предотвратяваме влошавания чрез прием на скъпоструващи лекарства и хранителни добавки, стриктен хранителен режим, редовни инхалации и подходяща физическа активност за тонус на цялото тяло и дренаж на белите дробове.

И тъй като няма как около нас нон стоп да има лекар – да се научим да подхождаме понякога и като лекари на самите себе си. За всичко това е необходим олимпийски дух, който изграждаме с времето.

Това е като състезание със самия себе си, което продължава до живот.

И не е за бързина, а за издържливост. Вярвам в себе си. Вярвам в теб. Вярвам в нас. Можем. И продължаваме. Когато те боли си спомни, че не си сам, че и мен ме боли. Аз също си спомням за теб и това ме държи. Силата, която демонстрираш, въпреки трудностите, е вдъхновяваща за мен и много други. Така се събужда вярата ми и започвам да усещам силата в себе си. И съпка по стъпка вървя напред.

Посветена на живота.

Може да харесате още...