“Поразените” на Теодора Димова грабна “Перото”

Писателката Теодора Димова грабна престижния приз „Перото“ в категория „Проза“ за романа си „Поразените” (изд. „Сиела“). Журито предпочете нигата пред други два български романа, достигнали до краткия списък на номинираните – „Времеубежище“ от Георги Господинов (изд. „Жанет 45“) и „Чекмо“ от Момчил Николов (изд. „Сиела“).

Теодора Димова

Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме поразени от тези събития така, както сме поразени от Чернобилската авария – казва за романа Димова. – Мащабът на пораженията тепърва започва да излиза наяве. Това е печално известно за всички ни. Но поразени ли са наистина „Поразените”? Това е въпросът, който ме тревожеше и утешаваше едновременно, докато пишех”, споделя Димова.

„Поразените” ни връща към времето на Народния съд и ни предлагада чуем мислите на някои от жертвите. Длъжник ли е българската литература на демокрацията? Късно ли е за свидетелствата на поразените от режима? В какво се изразява поражението и в какво – победата? Това са въпросите, чиито отговор търси Димова.

По-рано историята й бе наградена като Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България” 2020. През 2019-та Димова получи и отличие за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов”.

Може да харесате още...